Diaconescu: Vom relua discuţiile cu Cehia în cazul Frantisek Priplata

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, marţi, la Digi 24, că vor fi reluate discuţiile cu autorităţile din Cehia în cazul lui Frantisek Priplata, considerat "a se sustrage executării" unei pedepse în România.

817 afișări
Imaginea articolului Diaconescu: Vom relua discuţiile cu Cehia în cazul Frantisek Priplata

Cristian Diaconescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Vreau să vă spun, de exemplu, ca să fiu cât se poate de clar din multe puncte de vedere, că vom relua discuţia în ceea ce priveşte situaţia lui Priplata, pentru că acel cetăţean, după ce a comis o infracţiune gravă în România, s-a sustras executării", a spus Diaconescu, la Digi 24.

El a adăugat că este "foarte normal", având în vedere că Cehia este un stat cu care România are relaţii parteneriale, ca "reparaţia pe care o datorează statului român să fie dusă la bun sfârşit".

"Din punctul nostru de vedere, el se sustrage executării. Ministerul Justiţiei asta ne spune", a menţionat Diaconescu.

În iunie 2005, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe cetăţeanul ceh Frantisek Priplata la opt ani de închisoare şi cinci ani de interzicere a unor drepturi, pentru asociere la săvârşirea de infracţiuni şi instigare la omor calificat, victima fiind fostul lider sindical al societăţii Tepro Iaşi, Virgil Săhleanu.

Priplata a fost pus în libertate în timpul procesului, în baza unei adeverinţe medicale eliberate de Spitalul Clinic Judeţean din Oradea, astfel că, atunci când s-a dat o soluţie definitivă în procesul său, acesta fugise deja din România.

Ministerul român al Justiţiei a solicitat extrădarea lui Priplata, demers respins însă de către autorităţile cehe.

În 9 martie 2007, Parchetul Curţii de Apel Oradea anunţa că Frantisek Priplata a fost trimis în judecată pentru trecerea ilegală a frontierei de stat. Omul de afaceri ceh este acuzat că a părăsit fraudulos România.

Potrivit rechizitoriului, în noaptea de 28 spre 29 iulie 2005, Frantisek Priplata a trecut fraudulos frontiera de stat a României în Ungaria, ulterior ajungând în Republica Cehă.

În septembrie 2007, fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu a solicitat, în cadrul unei întâlniri oficiale cu adjunctul ministrului de Justiţie din Republica Cehă, urgentarea de către autorităţile cehe a soluţionării cererii de preluare a executării pedepsei de opt ani de detenţie aplicată lui Frantisek Priplata.

Surse diplomatice afirmau în iulie 2009, că ministrul român de Externe Cristian Diaconescu urma să îi trimită o scrisoare omologului ceh pentru a exprima îngrijorarea faţă de tergiversarea anchetei autorităţilor cehe în cazul Frantisek Priplata. Potrivit surselor citate, ministrul urma să transmită în mesajul său că partea română îşi manifesta nemulţumirea că autorităţile din Cehia nu au adus la cunoştinţa autorităţilor române niciun element concret în ceea ce priveşte derularea procedurilor în acest caz.

În septembrie 2009, Tribunalul regional din Brno a respins condamnarea decisă de autorităţile române în cazul Priplata.

"Propun ca deciziile justiţiei din România în cazul lui Frantisek Priplata să nu fie acceptate pe teritoriul Cehiei. Cetăţeanul ceh nu a beneficiat, nici la procesul din anul 2000, nici ulterior, de o poziţie care să îi garanteze drepturile prevăzute de convenţiile internaţionale. Decizia instanţelor din România s-ar putea să fi fost supusă presiunilor politice", a explicat atunci procurorul de caz ceh.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici