Directorul ANAR: Am cerut explicaţii consilierului Urzică, dacă acuzaţiile se confirmă va fi demis

Directorul Administraţiei Naţionale "Apele Române", David Csaba, i-a cerut explicaţii consilierului său Mircea Urzică, responsabil de verificarea lucrărilor prestate de firme în beneficiul instituţiei, după ce surse judiciare au declarat că acesta locuia într-un apartament al patronului Lescaci Com.

424 afișări

"Am aflat şi eu despre aceste acuzaţii şi i-am cerut domnului Urzică o notă explicativă. Dacă într-adevăr a locuit într-un apartament aparţinând proprietarului firmei Lescaci Com, care are mai multe contracte cu instituţia noastră, se pare că domnul Urzică are o problemă etică, o problemă de moralitate", a declarat, joi seară, pentru MEDIAFAX, David Csaba.

Acesta a spus că intenţionează să ajungă chiar până la a-l demite pe Urzică, "altfel un profesionist desăvârşit şi un om-cheie în ceea ce înseamnă gestionarea investiţiilor ANAR".

"Este esenţial ca în gestionarea banilor şi-aşa puţini pe care-i avem pentru lucrări să fim cât se poate de judicioşi şi să fim deasupra oricărei speculaţii, de aceea consider că, dacă acuzaţiile se dovedesc a fi adevărate, domnul Urzică nu mai poate ocupa acest post", a mai spus David Csaba.

Procurorii DNA au percheziţionat, joi, două apartamente din Bucureşti ale omului de afaceri Ion Ciocan, unul fiind ocupat, fără contract, de Mircea Urzică, un consilier al şefului Administraţiei "Apele Române", cel care se ocupă de verificarea lucrărilor prestate de firme, afirmă surse judiciare.

Surse judiciare au declarat corespondentului MEDIAFAX că, simultan cu audierea soţiei ministrului Mediului, Melinda Borbely, şi a cuscrei acestuia, procurorii DNA Oradea au făcut, joi, percheziţii în două apartamente din Bucureşti aparţinând omului de afaceri Ion Ciocan.

Într-unul dintre cele două apartamente, procurorii l-au găsit pe Mircea Urzică, consilierul directorului general al "Apelor Române", iar acesta nu a putut prezenta niciun act de închiriere sau comodat încheiat cu omul de afaceri, afirmă sursele citate.

Conform aceloraşi surse, audierile în acest caz vor fi reluate săptămâna viitoare, iar procurorii intenţionează să verifice şi dacă Urzică nu şi-a decontat fraudulos eventualele cheltuieli cu închirierea apartamentului, în condiţiile în care acesta nu avea acte legale pentru reşedinţa sa.

Soţia minstrului Laszlo Borbely şi cuscra acestuia au fost audiate, joi, timp de mai multe ore de procurorii anticorupţie orădeni, la sediul DNA din Oradea, în legătură cu lucrările pe care firma omului de afaceri Ion Ciocan le-ar fi executat în apartamentul cuscrei ministrului.

La ieşire, cele două au refuzat să facă orice fel de declaraţii.

Ministrul Mediului Laszlo Borbely ar fi beneficiat de lucrări de 20.000 de euro pentru amenajarea acestui apartament, în schimbul influenţei sale în atribuirea contractelor.

Această firmă, pe care ministrul Mediului ar fi favorizat-o, conform DNA, Lescaci Com SRL, a primit în ultimii patru ani 37 de lucrări publice, 34 dintre ele de la "Apele Române", în valoare de peste 310 de milioane de lei, 18 în timpul mandatului demnitarului.

Procurorii anticorupţie orădeni au început deja urmărirea penală în acest dosar împotriva unicului asociat al firmei beneficiare a lucrărilor, SC Lescaci Com SRL din Negreşti Oaş, pe nume Ioan Ciocan, dar şi împotriva unui consilier al lui Borbely, Szepessy Szabolcs, care ar fi intermediat între omul de afaceri şi ministru, potrivit datelor comunicate MEDIAFAX de către DNA. Ioan Ciocan este învinuit pentru cumpărare de influenţă, iar Szepessy Szabolcs pentru complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă.

Premierul Emil Boc a declarat, marţi seara, că nu a primit nicio înştiinţare de la Direcţia Naţională Anticorupţie privind vreo acuzaţie oficială împotriva ministrului Mediului, Laszlo Borbely, acesta fiind în continuare membru cu drepturi depline al Guvernului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici