Dispută între Vasilescu şi Marko la inaugurarea panoului cu inscripţia Ţinutul Secuiesc

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Covasna au inaugurat, joi, la ora 16.00, panoul publicitar cu inscripţia "Ţinutul Secuiesc", amplasat la graniţa dintre Covasna şi Braşov, în localitatea Chichiş, în prezenţa liderului UDMR Marko Bela, a parlamentarilor UDMR din Covasna şi a doi reprezentanţi PRM.

1 afișare
Imaginea articolului Dispută între Vasilescu şi Marko la inaugurarea panoului cu inscripţia Ţinutul Secuiesc

Dispută între Vasilescu şi Marko la inaugurarea panoului cu inscripţia Ţinutul Secuiesc

Parlamentarul PRM Lia Olguţa Vasilescu şi un reprezentant al PRM Covasna au participat la inaugurarea panoului în semn de protest, ei susţinând că această acţiune reprezintă "un atac la integritatea statului român".

Între Lia Olguţa Vasilescu şi Marko Bela s-a iscat o dispută, parlamentarul PRM întrebându-l pe liderul UDMR ce caută la un astfel de eveniment. Liderul UDMR Marko Bela a fost întrebat de parlamentarul Lia Olguţa Vasilescu "de ce se doreşte incitarea spiritelor prin acest panou?".

Marko a spus că nu este vorba despre nicio incitare, replicându-i reprezentantului PRM că dacă aceasta a călătorit prin ţară a avut ocazia să vadă astfel de panouri cu Ţara Haţegului, Ţara Oaşului.

"Dumneavoastră, care eventual aţi călătorit prin România, aţi văzut astfel de panouri cu Ţara Haţegului, Ţara Oaşului şi câte exemple să vă dau prin care se dă exprimare unei entităţi tradiţionale care de altfel nu este unitate administrativ-teritorială", a răspuns Marko.

Parlamentarul Lia Olguţa Vasilescu a revenit din nou cu aceeaşi întrebare, iar preşedintele UDMR a spus că atât românii, cât şi maghiarii gândesc la fel.

"Trebuie să tindem spre o înţelegere cât mai bună şi în acelaşi timp să ne exprimăm cu toţii tradiţiile, identităţile şi să clădim într-o Europă unită o ţară unde fiecare zonă reuşeşte să-şi impună tradiţiile şi identităţile", a mai spus Marko.

Parlamentarul PRM a declarat corespondentului MEDIAFAX că prin amplasarea acestui panou este vorba de un atac la adresa statului român şi a subliniat că este deranjat de faptul că "autorităţile sunt incapabile să reacţioneze la asemenea atacuri comise la adresa statului român".

După inaugurarea panoului, demnitarii UDMR au făcut fotografii în faţa acestuia.

Un panou publicitar de 18 metri pătraţi, cu inscripţia "Szekelyföld-Ţinutul Secuiesc-Szeklerland", a fost amplasat, joi, la graniţa judeţului Covasna cu Braşov, în apropierea comunei Chichiş. Pe panoul publicitar apar o poartă secuiască şi doi tineri îmbrăcaţi în costume populare secuieşti şi inscripţia "Ţinutul Secuiesc" în trei limbi, respectiv română, maghiară şi engleză. Potrivit şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie Covasna, comisarul şef Laurenţiu Tudoran, CJ Covasna a solicitat avizul IJP şi al administratorului drumului naţional pentru amplasarea panoului publicitar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici