DNA cere aviz pentru începerea urmăririi penale faţă de Titus Corlăţean, în dosarul Diaspora. Reacţia lui Corlăţean. UPDATE: Cererea a ajuns la Senat

Procurorii DNA au cerut, luni, Senatului României încuviinţarea începerii urmăririi penale pentru abuz în serviciu şi împiedicarea drepturilor electorale faţă de Titus Corlăţean, în dosarul Diaspora.

15480 afișări
Imaginea articolului DNA cere aviz pentru începerea urmăririi penale faţă de Titus Corlăţean, în dosarul Diaspora. Reacţia lui Corlăţean. UPDATE: Cererea a ajuns la Senat

Titus Corlatean (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

UPDATE Cererea DNA privind urmărirea penală a lui Corlăţean a ajuns la Senat

Cererea DNA pentru încuviinţarea începerii urmăririi penale a fostului ministru Titus Corlăţean a ajuns luni la Senat, urmând ca preşedintele să se consulte cu membrii Biroului Permanent pentru convocarea unei şedinţe a acestui for.

"Cu puţin timp în urmă, la cabinetul Preşedintelui Senatului a sosit referatul oficial al DNA, prin care se solicită încuviinţarea urmăririi penale a senatorului Titus Corlăţean, fost ministru de Externe. (…) În vederea iniţierii acestei proceduri, Preşedintele Senatului îi va contacta telefonic pe membrii Biroului Permanent, pentru a programa de comun acord o şedinţă a acestui for în condiţiile asigurării cvorumului necesar", a anunţat Andrei Alexandru, purtător de cuvânt al Preşedintelui Senatului, prin intermediul unui comunicat de presă.

După convocarea Biroului Permanent al Senatului, Comisia juridică va primi un termen pentru întocmirea unui raport pe baza referatului DNA, urmând ca votul să fie fie dat în plenul Senatului.

Tăriceanu a anunţat luni că va lua o decizie în ceea ce priveşte convocarea Biroului Permanent legat de solicitarea DNA pentru începerea urmăririi penale faţă de Titus Corlăţean după ce cererea procurorilor va ajunge la Parlament.

DNA cere aviz pentru începerea urmăririi penale faţă de Titus Corlăţean, în dosarul Diaspora

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut Senatului României încuviinţarea începerii urmăririi penale pe numele lui Titus Corlăţean, fost ministru al Afacerilor Externe, pentru fapte de abuz în serviciu şi împiedicarea drepturilor electorale, pe care le-ar fi comis îndeplinind funcţia ministerială.

"În contextul organizării alegerilor prezidenţiale din anul 2014, în calitate de ministru al afacerilor externe, Corlăţean Titus, prin încălcarea procedurilor legale şi prin acte de dispoziţie, a organizat discreţionar secţiile de votare din străinătate, obţinând astfel un folos necuvenit pentru candidatul propus şi susţinut de partidul din care făcea şi el parte. Folosul necuvenit pentru altul a constat în limitarea numărului de cetăţeni români care şi-au putut exercita dreptul de vot în străinătate", precizează DNA într-un comunicat de presă.

Urmarea limitării accesului la secţiile de votare din străinătate a avut drept consecinţă creşterea procentajului total de voturi favorabile obţinute de candidatul susţinut de partidul din care făcea parte, "în condiţiile în care comportamentul electoral al cetăţenilor români din străinătate, în mare parte, era defavorabil candidatului respectiv", explică procurorii.

DNA susţine că dreptul de vot cetăţenilor români care locuiesc în străinătate a fost vătămat atât prin împiedicarea exercitării acestui drept, cât şi prin îngreunarea foarte serioasă a exercitării acestui drept, care a determinat pe mulţi dintre titularii dreptului la vot să renunţe la exercitarea acestuia.

Procurorii anticorupţie susţin că ministrul de externe a vătămat şi interesele Ministerului Afacerilor Externe, privind buna funcţionare a misiunilor diplomatice şi a oficiilor consulare ale României în străinătate şi îndeplinirea de către acestea, în condiţii optime, a atribuţiilor legale privind apărarea drepturilor cetăţenilor români. DNA susţine că Titus Corlăţean a nesocotit o parte dintre propunerile misiunilor diplomatice de organizare a unor secţii de votare în localităţi în care s-ar fi putut asigura exercitarea dreptului la vot de către un număr superior de persoane şi că ar fi organizat, fără vreo documentare ori justificare, secţii de votare în localităţi care nu au fost propuse de către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României.

Către Senatul României au fost trimise 19 volume din dosar, pentru a susţine cererea de începere a urmăririi penale.

Conducerea Senatului a decis lunea trecută ca senatorii să aibă în acestă săptămână activitate exclusiv în teritoriu, preşedintele acestui for, Călin Popescu Tăriceanu, neexcluzând varianta ca aceştia să vină la Bucureşti abia după alegerile locale. El a mai spus că, dacă se va impune, va convoca o şedinţă a Biroului Permanent. Întrebat dacă senatorii vor mai veni la serviciu până la alegerile locale, care vor avea loc la 5 iunie, Tăriceanu a spus: "O să vedem pe măsură ce înaintăm. Dacă sunt chestiuni foarte urgente o să convocăm".

Corlăţean: Nu comentez solicitarea DNA, sunt surprins să aflu din presă

Fostul ministru de Externe Titus Corlăţean a refuzat, luni, să comenteze solicitarea DNA încuviinţare a începerii urmăririi penale pentru abuz în serviciu, afirmând că nu a primit nicio înştiinţare oficială în acest sens.

"Pe mine nu m-a informat nicio instituţie. Sunt surprins să aflu dn presă despre această sesizare. Nu comentez", a declarat pentru MEDAFAX senatorul PSD Titus Corlăţean.

El a mai spus că nu a fost la Senat, deci nici din partea acestui for nu a fost informat cu privire la solicitarea DNA.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici