Dobriţoiu: SPP nu a primit informaţii de la servicii că Bercea ar fi un pericol pentru preşedintele Traian Băsescu

Preşedintele Comisiei pentru apărare din Senat, Corneliu Dobriţoiu, a declarat, miercuri, că SPP nu a primit de la celelalte servicii informaţii prin care Sandu Anghel să fie nominalizat ca fiind un potenţial pericol pentru preşedintele Traian Băsescu.

457 afișări
Imaginea articolului Dobriţoiu: SPP nu a primit informaţii de la servicii că Bercea ar fi un pericol pentru preşedintele Traian Băsescu

Traian Băsescu (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Membrii acestei comisii s-au întrunit miercuri pentru a analiza raportul transmis de SPP privind modul în care acest Serviciu a asigurat protecţia informativă a preşedintelui Traian Băsescu cu ocazia vizitei pe care acesta a făcut-o la Costeşti în 2009, când s-a întâlnit cu Sandu Anghel, zis Bercea Mondial.

”În ce priveşte acţiunea de la Costeşti, cu prilejul Zilei culturale a romilor, SPP nu a primit niciun fel de informaţii de la celelalte servicii şi nici din acţiunea de procurare a informaţiilor proprii nu l-a individualizat pe Bercea Mondial ca fiind o persoană care ar putea reprezenta un risc potenţial de atentat asupra vieţii, integrităţii fizice a preşedintelui României. În ce priveşte activităţile ulterioare, preşedintele nu s-a întâlnit cu Bercea Mondial şi cu familia acestuia, de unde rezultă faptul că SPP nu a fost nevoit să solicite alte date şi informaţii suplimentare de la serviciile cu care cooperează”, a spus Dobriţoiu la finalul şedinţei.

El a menţionat că raportul întocmit de Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP) la solicitarea Comisiei de apărare răspunde concis şi la obiect referitor la responsabilităţile legale ale SPP privind asigurarea protecţiei fizice a persoanelor care beneficiază de acest serviciu.

“În acest sens, se specifică foarte clar care sunt membrii familiei demnitarului care beneficiază de protecţie fizică şi protecţie informativă, rudele de gradul II nefăcând obiectul interesului SPP. Concluzia este că domnul Mircea Băsescu nu a făcut obiectul interesului şi activităţii SPP, Serviciul având stabilit, prin Hotărârea CSAT, demnitarii şi familiile asupra cărora să îşi exercite activitatea. Mircea Băsescu nu a beneficiat de protecţie fizică sau informativă, fiind rudă de gradul II a preşedintelui”, a completat preşedintele Comisiei pentru apărare a Senatului.

Senatorul a adăugat că raportul de fond al Comisiei va fi înaintat Biroului Permanent, care este în măsură să solicite chiar citirea documentului venit de la SPP, care este clasificat.

“Din raport rezultă că SPP şi-a îndeplinit misiunile şi nu avem nimic de comentat în acest sens. Pe fond, se derulează o anchetă penală, urmată de o anchetă judiciară şi sperăm ca, dincolo de câmpul de luptă politic, la nivel judiciar responsabilităţile să fie stabilite cu exactitate, mai cu seamă că acolo se stabilesc vinovăţii în urma actului de justiţie, vinovăţii care pot fi reţinute în sarcina celor vinovaţi”, a afirmat Corneliu Dobritoiu.

Întrebat dacă ar mai fi votat declaraţia Parlamentului prin care i s-a demisia preşedintelui Traian Băsescu dacă ar fi primit înainte raportul SPP, el a răspuns afirmativ: “Da, cred că ar fi trebuit făcut ceva”.

“Acuzaţiile care au fost aduse la lumină de către presă faţă de posibila implicare a fratelui preşedintelui într-un act care ar trebui să facă interesul instanţelor au fost foarte grave şi au adus atingere serioasă imaginii României în plan internaţional. În alte state s-a întâmplat lucrul ăsta, şi vorbesc la trecut. Au fost demnitari care şi-au dat demisiile. Alţii, în urma anchetelor judiciare şi mă refer la preşedintele Germaniei, s-a demonstrat că omul este nevinovat, dar a plecat din funcţie tocmai pentru a nu aduce atingere nici imaginii internaţionale, dar şi pentru a nu genera vreun fel de suspiciune asupra modului în care se derulează anchetele judiciare”, a spus Dobriţoiu.

SPP a trimis, luni, Comisiei pentru apărare a Senatului, raportul solicitat de membrii Comisiei, privind modul în care Serviciul a asigurat protecţia informativă a preşedintelui Traian Băsescu.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, anunţa, recent, că va face demersuri pentru ca "rapoartele SRI şi SPP" privind protecţia şefului statului "în cazul vizitelor la clanul Bercea" să ajungă la Comisile parlamentare pentru un raport din care să rezulte dacă preşedintele a fost sau nu informat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici