Noi informații despre vizele pentru SUA

Publicat: 16 05. 2025, 09:09
Actualizat: 16 05. 2025, 09:14

Decizia a fost influențată și de preocupări legate de respectarea normelor democratice, scrie Politico.

Memorandumul reuniunii comitetului de coordonare a politicilor NSC din 14 martie indică faptul că eliminarea României făcea parte dintr-un „efort mai amplu al administrației de a preveni deteriorarea normelor și practicilor democratice în Europa”.

Printre aspectele menționate se numără anularea alegerilor de anul trecut și interzicerea candidaturii politicianului de extremă dreapta Călin Georgescu la scrutinul din această lună.

Acest aspect a stârnit nemulțumirea vicepreședintelui american JD Vance, iar documentul arată că pentru administrația Trump a fost important să se asigure că România „respectă procesul democratic și organizează alegeri libere, corecte și transparente”.

România scoasă din program, în ciuda obiecțiilor Ambasadei SUA

Comitetul, condus de Andrew Peek, directorul senior al NSC pentru Europa, a decis în favoarea eliminării României din program în ciuda obiecțiilor Ambasadei SUA de la București, care a avertizat că această măsură „ar putea afecta imaginea SUA”.

Un oficial al Casei Albe a declarat că „există cerințe stricte pentru a beneficia de Programul de scutire de vize, cerințe pe care România nu le îndeplinea în mod clar atunci când administrația Biden a grăbit procesul în ultimele zile ale mandatului său”. Oficialul a adăugat că există îngrijorări cu privire la „acțiunile antidemocratice din Europa, inclusiv utilizarea legii împotriva anumitor puncte de vedere”.

SUA rămân „recunoscătoare pentru parteneriatul strâns al României”

Purtătorul de cuvânt al Departamentului pentru Securitate Internă (DHS), Tricia McLaughlin, a declarat că SUA rămân „recunoscătoare pentru parteneriatul strâns al României” și că țara ar putea fi reconsiderată pentru program în viitor.

În replică, Ambasada României a afirmat că astfel de considerente privind normele democratice „nu fac parte din dialogul nostru cu oficialii americani” și că, „pe baza evaluării agențiilor americane, România îndeplinește cerințele legale ale programului”.

Reprezentanții României au subliniat că „decizia de a interzice candidatura domnului Călin Georgescu a fost luată în cadrul constituțional existent de către o autoritate independentă, nu de către guvernul român”.