Doi ani de război: Conflictul nu este despre supravieţuirea Ucrainei, ci despre securitatea Europei

În dimineaţa de 24 februarie 2022, în inima Europei, Ucraina, un stat suveran şi independent, a fost atacat de Federaţia Rusă, cu brutalitate şi în dispreţul total faţă de dreptul internaţional, spune ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, sâmbătă, când se împlinesc doi ani de la invazia rusă.

3285 afișări
Imaginea articolului Doi ani de război: Conflictul nu este despre supravieţuirea Ucrainei, ci despre securitatea Europei

În dimineaţa de 24 februarie 2022, în inima Europei, Ucraina, un stat suveran şi independent, a fost atacat de Federaţia Rusă, cu brutalitate şi în dispreţul total faţă de dreptul internaţional, spune ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, sâmbătă, când se împlinesc doi ani de la invazia rusă.

Ororile şi tragediile războiului, care păreau închise pentru totdeauna în cărţile de istorie, au revenit în mentalul lumii contemporane în dimineaţa de 24 februarie 2022, spune Angel Tălvăr, ministrul Apărării din România.

„Din păcate, la doi ani de la declanşarea războiului de agresiune de către Rusia, ucrainenii încă trăiesc tragedia de a-şi vedea comunităţi întregi spulberate şi semeni căzuţi pradă atacurilor cinice. Rachetele şi dronele ruseşti au lovit fără discriminare nu doar obiective militare, ci şi zone rezidenţiale şi elemente de infrastructură civilă, producând foarte multe victime în rândul militarilor şi al populaţiei civile şi pierderi greu de cuantificat. În multe cazuri, aceste atacuri s-au produs foarte aproape de noi, fiind vizate porturile dunărene ale Ucrainei. În faţa acestei nedreptăţi istorice, lumea democratică nu a rămas indiferentă şi a înţeles că acest conflict nu este doar despre supravieţuirea Ucrainei, ci despre securitatea întregii Europe şi stabilitatea arhitecturii internaţionale. Sprijinul internaţional oferit Kievului a fost masiv, real, prompt, pe toate dimensiunile necesare şi a produs efecte semnificative în ecuaţia conflictului”, spune ministrul Tîlvăr

Ministrul Apărării român spune că România este parte a acestor eforturi, fiind alături de poporul ucrainean încă din prima zi a războiului.

„Ajutorul nostru s-a canalizat pe multiple coordonate şi a fost oferit cu generozitate, la timpul şi în forma în care vecinii şi prietenii noştri au avut nevoie. Suntem pregătiţi să ajutăm în continuare, suntem parte a iniţiativelor constituite sub egida NATO, a Uniunii Europene sau prin colaborarea între state. Sprijinim misiunea militară a UE - EUMAM Ucraina, care asigură antrenarea unui număr semnificativ de militari ucraineni. Suntem, de asemenea, parte a Grupului de Contact pentru sprijinirea Ucrainei, coordonat de SUA. Mai mult, suntem pregătiţi să primim, în lunile următoare, piloţi ucraineni pentru începerea antrenamentelor la Centrul de Instruire F-16 din Feteşti. Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei ne aminteşte că pacea şi libertatea nu ne sunt date pentru totdeauna şi că păstrarea lor se face cu sânge şi sacrificii”, mai spune Tîlvăr.

Ca ţară aflată în proximitatea acestui război, România a învăţat foarte multe lecţii în aceşti doi ani, mai spune ministrul Apărării. Încă o dată, s-a demonstrat că securitatea este o condiţie prealabilă pentru stabilitate şi prosperitate economică.

„Trebuie să investim în apărare, şi acest lucru este o realitate. România o face, şi nu de acum. Avem un buget al apărării consistent. La nivelul Ministerului Apărării Naţionale se derulează, în diferite stadii, peste 60 de programe de înzestrare pentru toate categoriile de forţe ale armatei. Lucrăm continuu la schimbarea legislaţiei pentru a răspunde noilor realităţi de securitate şi suntem o voce puternică la masa NATO şi în cadrul Uniunii Europene, unde ne promovăm cu fermitate interesele naţionale. La doi ani de la declanşarea războiului de agresiune împotriva Ucrainei, gândurile noastre se îndreaptă, în primul rând, către victimele atacurilor ruseşti, cărora le aducem un pios omagiu. Transmitem, de asemenea, un mesaj de admiraţie şi respect militarilor Armatei Ucrainei. Ne înclinăm în faţa curajului şi eroismului lor, dovedite într-o confruntare purtată, cu vitejie şi determinare, cu un inamic perfid, care dispreţuieşte valorile umane. Nu putem anticipa deznodământul acestui război, dar putem fi siguri că vom fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie. În faţa ameninţărilor pe care Rusia le reprezintă la adresa securităţii regionale şi europene, este esenţial să rămânem uniţi şi solidari şi să continuăm să susţinem cauza dreaptă a Ucrainei şi, în acelaşi timp, să investim în propria securitate. Prin eforturile noastre colective de a consolida postura de apărare şi descurajare, mai ales aici, pe flancul estic al Alianţei, şi prin angajamentul necondiţionat faţă de valorile democratice putem contribui la menţinerea păcii şi securităţii în întreaga regiune, pe continent şi în lume”, a mai spus Angel Tîlvăr, la împlinirea a doi ani de la începutul războiului.

Ministrul a mai afirmat că fiecare dintre noi trebuie să ne reînnoim angajamentul faţă de democraţie, respectul pentru drepturile omului şi susţinerea unui sistem internaţional bazat pe reguli, pentru că doar aşa putem ajuta Ucraina şi doar aşa ne putem proteja proprii cetăţeni şi teritoriul aliat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
război,
ucraina,
europa

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici