Doi ani de război: Palatul Victoria va fi iluminat sâmbătă seara în culorile drapelului ucrainean

Guvernul României a transmis, sâmbătă, un mesaj de susţinere a Ucrainei, la doi ani de la debutul războiului de agresiune al Federaţiei Ruse.

107 afișări
Imaginea articolului Doi ani de război: Palatul Victoria va fi iluminat sâmbătă seara în culorile drapelului ucrainean

Doi ani de război: Palatul Victoria va fi iluminat sâmbătă seara în culorile drapelului ucrainean

„Marcăm astăzi doi ani de la debutul războiului de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, un act neprovocat, ilegitim şi ilegal, în contradicţie cu toate principiile Cartei ONU şi normele de drept internaţional care stau la baza ordinii pe care este construită de decenii lumea în care trăim. Guvernul României apreciază determinarea şi rezilienţa demonstrată de Ucraina şi poporul ucrainean şi consideră că întreaga comunitate internaţională are datoria morală şi politică faţă de Ucraina ca toţi cei responsabili de crime de război să fie traşi la răspundere”, transmite Guvernul României, sâmbătă, într-un comunicat de presă.

Pentru a marca simbolic semnificaţia acestui moment şi solidaritatea cu Ucraina, Palatul Victoria va fi iluminat, sâmbătă seara, în culorile drapelului ucrainean.

România a fost alături de Ucraina încă din primele momente ale acestei tragedii şi a făcut eforturi constante şi substanţiale pentru a veni în sprijinul statului ucrainean, precum şi a populaţiei grav afectate.

„Ţara noastră a menţinut o abordare constructivă, transparentă şi bazată pe încredere în relaţia cu Ucraina. Dovedim că suntem un partener credibil şi predictibil atât în plan bilateral, cât şi la nivel european şi multilateral, contribuind astfel la securitatea şi stabilitatea regiunii extinse a Mării Negre. România rămâne ferm angajată să sprijine independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, iar Guvernul României va lucra mai departe aplicat pentru a intensifica sprijinul concret şi multidimensional pentru Ucraina”, mai arată Guvernul.

Anul 2023 a marcat consolidarea şi aprofundarea cooperării bilaterale dintre România şi Ucraina, prin dialog politico-diplomatic transparent la nivel înalt şi o cooperare accelerată la nivel tehnic şi sectorial. Pe linie guvernamentală, cele mai importante acţiuni au fost vizita prim-ministrului Ucrainei la Bucureşti (18 august 2023), respectiv organizarea primei şedinţe a guvernelor României şi Ucrainei (Kiev, 18 octombrie 2023). Aceste acţiuni au demonstrat nivelul foarte bun al relaţiilor bilaterale şi angajamentul ferm al României de a fi alături de Ucraina atât timp cât va fi necesar - până la victoria sa finală, precum şi mai departe, în procesul de reconstrucţie şi pe parcursul integrării europene si euroatlantice a Ucrainei. Acest angajament a fost reafirmat inclusiv în contextul vizitei preşedintelui Volodimir Zelenski la Bucureşti, care a marcat, totodată, şi decizia de construire a unei relaţii bilaterale la nivel de Parteneriat Strategic.Documentele bilaterale semnate în contextul celor două acţiuni au condus la dezvoltarea colaborării sectoriale dintre România şi Ucraina, oferind beneficii cetăţenilor celor două state şi vor contribui concret la securitatea şi conectivitatea în plan regional. De asemenea, în cadrul Declaraţiei comune a prim-miniştrilor României şi Ucrainei, semnată cu ocazia şedinţei comune de guvern, partea română a salutat decizia Executivului de la Kiev privind inexistenţa aşa-numitei „limbi moldoveneşti”. Această decizie istorică reprezintă nu doar o recunoaştere a unei realităţi evidente, ci şi o contribuţie importantă la asigurarea protecţia persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina, aspect care a figurat constant între preocupările Guvernului României.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici