Dragnea: Taxele locale neindexate vor creşte anul viitor dacă nu apar modificări

Autorităţile locale care menţin taxele şi impozitele la nivelul din 2012 vor fi obligate să aplice anul viitor un cuantum indexat cu inflaţia, conform hotărârii de guvern din luna decembrie, dacă pe parcursul acestui an nu vor fi decise alte modificări, potrivit vicepremierului Liviu Dragnea.

282 afișări
Imaginea articolului Dragnea: Taxele locale neindexate vor creşte anul viitor dacă nu apar modificări

Liviu Dragnea (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Întrebat de jurnalişti dacă autorităţile locale vor fi obligate anul viitor să revină la cuantumul taxelor locale stabilite în hotărârea de guvern din decembrie, în condiţiile în care ordonanţa aprobată miercuri de Executiv stabileşte că administraţia locală poate reduce taxele locale doar în acest an, ministrul Administraţiei Publice, vicepremierul Dragnea a răspuns: "Dacă în decursul acestui an nu apar modificări".

El a mai arătat că, la acest moment, până când ordonanţa va fi publicată în Monitorul Oficial, este în vigoare hotărârea de guvern prin care au fost indexate impozitele şi taxele locale.

Guvernul a adoptat, miercuri, ordonanţa care stabileşte că "pentru anul 2013" autorităţile locale pot adopta hotărâri privind reducerea nivelurilor valorilor impozabile, impozitelor, taxelor locale şi amenzilor prevăzute în hotărârea de guvern aprobată în 2012, "cel mult până la nivelurile prevăzute prin hotărârile autorităţilor administraţiei publice locale respective, adoptate de către acestea pentru anul 2012".

Ordonanţa a fost aprobată astfel într-o formă modificată comparativ cu varianta avansată la sfârşitul anului trecut, prezentată public tot miercuri pe site-ul Ministerului Finanţelor.

În varianta iniţială, ordonanţa stabilea că în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează o dată la trei ani, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima indexare, iar autorităţile locale hotărăsc cu privire la aplicarea indexării.

Modificarea ordonanţei este explicată de Guvern prin observaţiile formulate în timpul consultărilor de către ministerele iniţiatoare şi avizatoare.

În luna decembrie 2012, Guvernul a emis o hotărâre conform căreia nivelul taxelor locale prevăzute în grilă creşte în 2013 cu 16,05% ca urmare a indexării cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, precizând că, faţă de suma rezultată, autorităţile locale pot decide o creştere sau o scădere într-o marjă de 20%.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat, miercuri, că, în baza noii forme a ordonanţei Guvernului, taxele şi impozitele locale pentru anul viitor vor fi majorate, obligatoriu, cu 16%, iar în mod excepţional, doar în acest an, ele vor putea menţinute la nivelul anului 2012 de către autorităţile locale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici