Ducaru, despre un centru de comandă al NATO în România: Locaţiile se vor afla la momentul potrivit

Asistentul secretarului general al NATO, Sorin Ducaru, a declarat, vineri, întrebat dacă România va găzdui unul dintre centrele de comandă ale NATO pentru intervenţie rapidă, că locaţiile se vor afla la momentul potrivit, când se va anunţa oferta concretă a României.

230 afișări
Imaginea articolului Ducaru, despre un centru de comandă al NATO în România: Locaţiile se vor afla la momentul potrivit

Sorin Ducaru (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

Sorin Ducaru a fost întrebat dacă unul dintre centrele de comandă pentru forţa de intervenţie rapidă, anunţate de secretarul general al NATO, Anders Fogg Rasmussen, se va afla în România, el precizând că ”locaţiile se vor afla la momentul potrivit, când se va anunţa oferta concretă a României”.

Acest lucru nu îl veţi afla decât la responsabilii naţionali români, care vor face acest anunţ”, a spus el.

Despre propunerea premierului britanic David Cameron ca centrul de comandă al acestei reţele dedicate estului Europei să fie în Polonia, Sorin Ducaru a precizat că vor fi ”mai multe elemente de comandă regională”.

”Când se vor anunţa concret, cu locaţii, vom şti”, a spus el, precizând că va urma o perioadă foarte intensă de implementare a deciziilor luate prin acest Plan de acţiune, inclusiv o reuniune a şefilor Apărării, în două săptămâni, în Lituania, şi apoi o serie întreagă de reuniuni ale Consiliului Nord-Atlantic.

Cred că până la sfârşitul anului şi, în orice caz, până la începutul anului viitor, multe din aceste elemente vor trebui să fie raportate ca nivel de implementare”, a arătat acesta.

Întrebat despre staţionarea pe teritoriul României a unor trupe militare, Sorin Ducaru a precizat că, potrivit logicii acestui plan de acţiune pentru intervenţie rapidă, el prevede o serie de elemente care ţin de prepoziţionarea unor echipamente necesare, de comandă, elemente care ţin de o prezenţă, pe termen mai lung.

”După cum aţi observat, nu se vorbeşte despre prezenţe permanente, se vorbeşte despre prezenţe ajustate numeric, potrivit. Este vorba despre prezenţă pentru atât timp cât este necesar”, a continuat el.

De asemenea, întrebat ce presupune acest centru de comandă, care ar urma să fie pe teritoriul României, Sorin Ducaru a răspuns: ”Acestea sunt aspecte care ţin de expertiza militară, ca să mă refer la modul generic. Există un comandament suprem, există comandamente regionale şi subregionale şi România intră în această ecuaţie. În momentul în care ai un element de comandă cu rol regional, sigur, eşti punctul central de la care se porneşte planificarea apărării, planificarea exerciţiilor în timp de pace. Deci, pezenţa într-o structură de comandă a unei Alianţe este un lucru extrem de important, cu atât mai mult într-o perioadă când Alianţa şi-a redus structura de comandă, pentru a o face mai suplă, mai eficace şi flexibilă”.

”A fi parte în acest element suplu, eficace şi flexibil este ceva extraordinar de important”, a mai spus Ducaru, adăugând că din România se pot planifica ”activităţi care ţin de la exerciţii, operaţiuni”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici