După demisia lui Nicola Sturgeon se dă startul cursei pentru a deveni următorul lider al PNS

După demisia neaşteptată a premierului Scoţiei, Nicola Sturgeon, se dă startul cursei pentru a deveni următorul lider al Partidului Naţional Scoţian (PNS), notează Sky News.

117 afișări
Imaginea articolului După demisia lui Nicola Sturgeon se dă startul cursei pentru a deveni următorul lider al PNS

Scottish Government

Nicola Sturgeon a ajuns la putere fără opoziţie după referendumul pentru independenţă din 2014, în care scoţienii au votat pentru rămânerea în Regatul Unit.

Cursa pentru a o înlocui pe Nicola Sturgeon în funcţia de prim-ministru al Scoţiei este acum în curs de desfăşurare,dar nimeni nu şi-a arătat încă intenţia de a candida.

Marţi, Sturgeon şi-a anunţat demisia în timpul unei conferinţe de presă la Edinburgh, la reşedinţa sa oficială, Bute House.

În vârstă de 52 de ani, aceasta a declarat că a fost „cea mai bună slujbă din lume”, dar că ea crede că o parte din „a servi bine ar fi să ştii aproape instinctiv când este momentul potrivit” pentru a demisiona.

Vorbind cu reporterii, cel mai longeviv prim-ministru şi prima femeie prim-ministru a confirmat că va rămâne în funcţie până când altcineva va prelua funcţia şi va rămâne ca deputat în Parlament cel puţin până la următoarele alegeri din Holyrood.

Atenţia se îndreaptă acum spre cine va deveni succesorul lui Sturgeon la conducerea PNS, pe care îl conduce din 2014.

Partidul va anunţa în zilele următoare procesul de alegere a noului lider.

În discursul său de demisie, Sturgeon a declarat că partidul său are mai multe „talente” pregătite să o urmeze.

Printre primii posibili candidaţi la succesiunea sa se numără actualul vicepreşedinte al PNS Keith Brown, secretarul pentru economie şi finanţe al PNS, Kate Forbes, actualul secretar pentru constituţie, cultură şi afaceri externe al partidului, Angus Robertson, secretarul pentru sănătate al PNS, Humza Yousaf, şi actualul viceprim-ministru al Scoţiei, John Swinney.

Noul lider ales al PNS la Westminster, Stephen Flynn, care l-a înlocuit pe Ian Blackford în urma demisiei acestuia, a părut miercuri seara să se excludă din competiţie.

El a declarat pentru Sky News că nu este „interesat” să devină liderul PNS, adăugând: „Este opinia mea fermă - şi am spus-o clar în câteva interviuri astăzi - este opinia mea fermă că următorul lider al partidului nostru ar trebui să aibă capacitatea de a servi ca prim-ministru al Scoţiei. Prin urmare, îi revine unuia dintre excelenţii mei colegi de la Holyrood să facă un pas înainte şi să devină următorul lider al PNS şi următorul prim-ministru al Scoţiei”.

În calitate de deputat şi nu de membru al Parlamentului scoţian, Flynn ar putea în prezent doar să o înlocuiască pe Sturgeon în calitate de lider al PNS, dar şi nu ca prim-ministru al Scoţiei.

Dar există un precedent pentru ca un parlamentar să conducă un partid scoţian, după ce Douglas Ross a preluat şefia conservatorilor scoţieni în 2020.

Predecesoarea lui Ross, Ruth Davidson, l-a suplinit la întrebările primului ministru înainte ca el însuşi să poată ocupa un loc în Parlamentul scoţian la alegerile din 2021.

Preşedintele PNS, Michael Russell, a declarat că cursa pentru înlocuirea doamnei Sturgeon va fi o alegere „contestată” şi se va reuni comitetul executiv naţional al partidului în curând pentru a discuta un calendar al cursei de conducere.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
demisie,
sturgeon,
lider

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici