Duşa spune că susţine uninominalul majoritar şi e nemulţumit de discuţiile din Comisia electorală

Liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a declarat, joi, că susţine votul uninominal majoritar şi că este nemulţumit de discuţiile din Comisia de cod electoral, considerând că în comisie se doreşte "schimbarea regulilor în timpul jocului".

138 afișări
Imaginea articolului Duşa spune că susţine uninominalul majoritar şi e nemulţumit de discuţiile din Comisia electorală

Mircea Duşa (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

"Nu cred că e normal ca în timpul jocului să schimbăm regulile, vin alegerile peste noi, să discutăm despre o lege electorală, să schimbăm sisteme de vot aşa, pe picior. Noi am depus ieri la Senat un proiect de lege, este pe votul uninominal, un proiect care reflectă voinţa electoratului. Cel care ia cele mai multe voturi câştigă într-un colegiu. La comisie se discută alte sisteme. Cred că vin alegerile şi legea nu va fi gata. Doresc ca luni, în şedinţa Biroului permanent al Senatului, să se repartizeze proiectul nostru la comisii, în două săptămâni să intre în plen. Este o lege simplă, cu două-trei articole, care corectează actuala lege şi nu mai dă posibilitatea ca cei care sunt pe locul doi sau trei să primească mandat", a afirmat Mircea Duşa.

El a făcut această declaraţie după şedinţa Comisiei de cod electoral.

Preşedintele Comisiei electorale, Sulfina Barbu, a declarat, joi, că proiectul legii electorale va fi definitivat marţea viitoare, arătând că toţi membrii Comisiei, inclusiv cei din USL, au fost de acord cu sistemul de vot mixt şi cu reducerea numărului de parlamentari.

Barbu a spus că, potrivit sistemului mixt susţinut de comisie, 50% din mandate ar urma să fie atribuite direct, prin unimominal majoritar, adică cel care câştigă colegiul va lua mandatul de parlamentar, iar 50% din mandate vor fi pe liste naţionale.

În privinţa pragului electoral, Sulfina Barbu a precizat că a rămas de 5%.

Ea a adăugat că redesenarea colegiilor va fi făcută de Comisia de cod electoral, iar apoi aprobată de Guvern.

Barbu a mai spus că şi membrii USL din Comisie au votat în favoarea acestor propuneri, inclusiv pentru sistemul de vot mixt şi că deciziile au fost luate prin consens.

Ea a arătat că, dacă va fi consens, proiectul va fi adoptat până la 30 iunie de Parlament.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici