Editorial Cristian Tudor Popescu: Sindromul maiestate

Aşa aş numi afecţiunea de care suferă dl preşedinte Băsescu. În anii '70, românii vorbeau că Leana, când i se adresa lui 'nea Nicu, îi spunea "maiestate". Adică, mai e state, Nicule? Mai e state pe unde să-mi lăfăi mârţopenia, să-mi plimb blănurile zgardă la gât, să-mi pună castroane cu ciucur în cap pe la academii?

1076 afișări
Imaginea articolului Editorial Cristian Tudor Popescu: Sindromul maiestate

Editorial Cristian Tudor Popescu: Sindromul maiestate (Imagine: Gabriela Dobos/Mediafax Foto)

Câtă vreme a trecut drept un lider reformist antisovietic al blocului estic (confuzie gravă a occidentului, omul era mai stalinist decât Kremlinul) Ceauşescu era invitat peste tot, avea priză internaţională. Fericit că face politică la nivel mondial nu s-a concentrat să aplice pe românaşii lui ideile revoluţionare care-i treceau prin cap. Nenorocirea a început când n-a mai avut invitaţii decât de la Gaddafi şi Kim Ir Sen. Frustrarea în plan extern s-a revărsat la "intern", asupra cetăţenilor României. Atunci au început plata sfidătoare a datoriei externe, "sistematizarea" satelor, distrugerea Bucureştiului istoric, programul de alimentaţie raţională...

După 6 ani de mandat prezidenţial, pentru dl Băsescu nu mai e state, dacă or fi fost vreodată. Vă mai amintiţi de axa Washington-Londra-Bucureşti? De marea politică a Mării Negre? De "conflictele îngheţate" din foste republici sovietice? De cum rezolva dl Băsescu relaţiile cu Ucraina şi Moldovape baza farmecului său personal în întâlnirile cu Iuşcenco şi Voronin (în cramă)? Aşa a sperat d-sa, dat fiind că intrarea în NATO şi în UE erau tranşate, să rămână în istorie, cu maiestate.

Astăzi, orice iluzie privind silueta internaţională a d-lui preşedinte e spulberată. Incompetenţa, incultura, neamprostia d-sale în materie de relaţii externe sunt limpezi pentru toţi liderii lumii civilizate. Cu excepţia premierului mascalţon lingător de îngheţată şi nu numai, nimeni nu l-a maibăgat în seamă de ani de zile.

Citeşte continuarea editorialului lui Cristian Tudor Popescu pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici