Elena Udrea, la ÎCCJ în prima zi de campanie: Mă simt ca Traian Băsescu în 2004

Elena Udrea, fost ministru şi candidat pentru un loc Parlament, a mers în prima zi a campaniei electorale la sediul instanţei supreme unde se judecă un nou termen din dosarul Gala Bute, parlamentarul precizând că se simte ca Traian Băsescu în 2004 când "era purtat la instanţe în campanie".

801 afișări
Imaginea articolului Elena Udrea, la ÎCCJ în prima zi de campanie: Mă simt ca Traian Băsescu în 2004

Elena Udrea, la ÎCCJ în prima zi de campanie: Mă simt ca Traian Băsescu în 2004 (Imagine: Dragoş Savu/ Mediafax Foto)

"Mă simt ca Traian Băsescu în 2004, când era purtat pe la toate instanţele în campania electorală. Ştiam că aşa se va întâmpla, vedeţi că am termene cam la o săptămâna, fie la ÎCCJ, fie la DNA. Ştiam că voi fi subiect de campanie fără voia mea, aşa că am decis să candidez daca tot se face o campanie cu Elena Udrea, adică scoasă în faţă pentru a arăta publicului politicienii corupţi. Foarte bine, atunci intru eu în campanie şi spun ce am eu de spus, nu ce vor să spună alţii despre mine. Preşedintele (n.r. Traian Băsescu) mi-a spus să nu candidez pentru că dacă voi face asta se va abate asupra mea ploaie de noi dosare penale, ceea ce s-a şi întamplat. Au mai apărut acuzaţii legate de campania din 2009, dar ştiind lucrul acesta mi-am asumat să duc această campanie cu un mesaj cinstit, transparent, despre lucrurile care se întâmplă şi sigur, aşa cum mă ştiţi, recunoscând greşelile care s-au făcut, dar afirmând cu toată onestitatea şi buna credinţă că nu vânătoarea de politicieni cu justiţia este soluţia. Justiţia între ghilimele, adica cea care îşi caută ţinte într-o campanie electorală. Soluţia este o dezbatere transparentă cu toată societatea asupra problemelor care au existat în ultimii 27 de ani în funcţionarea clasei politice, a societăţii, a finanţării partidelor", a declarat Elena Udrea vineri, la sediul ÎCCJ.

Întrebată dacă îl vede capabil pe Traian Băsescu să ia mită în anul 2000 când era ministru al Transporturilor, Elena Udrea a răspuns: "Categoric nu. Cred că preşedintele cu greu recunoaşte mărcile de maşini. Cunoscându-l pe Traian Băsescu în ultimii 12 ani, eu pot să spun fară nicio ezitare că nu există nimeni care să poată să spună că i-a dat vreodată ceva preşedintelui. Probabil o sticla de vin bun de ziua lui."

La termenul de judecată anterior Elena Udrea le-a solicitat magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să ceară de la Serviciul Român de Informaţii (SRI) şi DNA Alba note informative care ar arăta "situaţii cu posibil caracter ilegal create între angajaţi ai ministerului şi firme din afara instituţiei".

"Am solicitat note secrete primite de la SRI atât de mine, cât şi de fostul preşedinte sau fostul prim-ministru. Există text de lege pentru declasificarea acestora atunci când conţin informaţii importante pentru o cauză penală, pentru a se vedea relaţiile care existau între inculpaţii din dosar, angajaţii ministerului şi oameni de afaceri, cu care eu nu am fost niciodată amestecată. De asemenea, astfel de date au fost trimise către un dosar instrumentat de DNA Alba în 2011, în care părţi din acel dosar au fost cel puţin domnul Gărdean şi Ştefan Lungu şi am cerut şi acest dosar pentru a se vedea notele trimise în instrumentarea lui şi ce s-a întâmplat atunci, ce declaraţii s-au dat", a mai spus Elena Udrea la sediul instanţei supreme.

Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea la Ministerul Dezvoltării, susţine că în 2011, fiind citat într-o cauză la DNA Alba Iulia, moment în care ar fi mers la Elena Udrea pentru a discuta despre această situaţie.

"Acolo am primit un bileţel cu ceea ce urma să fiu întrebat la DNA, bileţel primit de la doamna Udrea. (...) Nu am vrut să vorbesc până în ziua de astăzi despre asta dintr-un singur motiv. Consider că bunul simţ îmi impune să stau acasă şi să las justiţia să-şi facă treaba. Am crezut din prima secundă a noii mele vieţi că e onest să le spun procurorilor ce ştiu. (...) Însă în momentele în care informaţiile sunt eronate, mincinoase, iar realitatea este diferită, am simţit nevoia să strig", a declarat Ştefan Lungu, la Antena 3 pe 2 noiembrie.

Fostul ministru a legat existenţa bileţelului.

La data de 21 aprilie 2015, Elena Udrea a fost trimisă în judecată, în dosarul "Gala Bute", în care este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea evenimentului omonim de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi respectiv de luare de mită în legătură cu finanţarea de către acelaşi minister a mai multor contracte.

Alături de Udrea, au fost trimişi în judecată fostul ministru Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, fostul secretar general în MDRT Gheorghe Nastasia, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu şi Dragoş Botoroag.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici