Elevii ameninţă cu plângeri penale dacă Guvernul elimină gratuitatea din transport. Premierul Cîţu şi ministrul Sorin Cîmpeanu sunt vizaţi

Elevii ameninţă cu plângeri penale pe numele premierului Florin Cîţu şi ministrului Sorin Cîmpeanu, dacă vor bloca transportul elevilor: „Dacă ministrul educaţiei nu ştie să pună în aplicare o lege atât de simplă, înseamnă că problema analfabetismul funcţional e mult mai gravă”.

1434 afișări
Imaginea articolului Elevii ameninţă cu plângeri penale dacă Guvernul elimină gratuitatea din transport. Premierul Cîţu şi ministrul Sorin Cîmpeanu sunt vizaţi

Elevii ameninţă cu plângeri penale dacă Guvernul elimină gratuitatea din transport. Primerul Cîţu şi ministrului Sorin Cîmpeanu sunt vizaţi

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI) şi Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) şi Asociaţia Elevilor din Mureş (AEMs) cer Guvernului Cîţu să nu dea o nouă ordonanţă de urgenţă care să blocheze transportul elevilor.

Reprezentanţii elevilor anunţă că vor acţiona în judecată autorităţile şi vor depune plângere penală pe numele premierului Florin Cîţu şi ministrului Sorin Cîmpeanu, dacă vor emite la şedinţa de Guvern de joi o ordonanţă de urgenţă care să blocheze încă o dată transportul elevilor.

Elevii acuză că legea este călcată în picioare şi că guvernanţii nu vor în realitate rezolvarea problemei care persistă deja de ani buni.

„Conform Legii nr.226/2020, elevii beneficiază de gratuitate la toate tipurile de transport, pe tot parcursul anului calendaristic, fapt ce nu se aplică în momentul de faţă decât pentru transportul local şi cel feroviar. Problema semnalată de elevi pune accentul pe transportul judeţean şi pe faptul că în bugetul de stat ar fi trebuit să existe bani destinaţi transportului elevilor. Mai exact, consiliile judeţene din ţară ar fi trebuit să primească finanţare de la stat, pentru a asigura facilităţile pentru elevi, transportul judeţean rutier fiind principala modalitate prin care elevii din România fac naveta zilnic, pentru a avea parte de o educaţie de calitate”, transmit elevii.

Asociaţiile de elevi spun că ordonanţa ar duce la abandonul a zeci de mii de elevi.

„Elevii aleg să meargă la oraş pentru o educaţie de calitate, iar statul ar trebui să asigure transportul şi să respecte legea, mai ales pentru că nu a fost în stare să ia măsurile necesare pentru ca şi în mediul rural să se facă şcoală pe bune. Foarte puţine sunt şcolile şi liceele din rural care să fie la un nivel cel puţin egal cu cele din urban. Nu vrem să ne confruntăm pentru a doua oară cu OUG 51. Sunt ani, dar ani de zile de când autorităţile locale şi centrale s-au jucat cu viitorul a zeci de mii de elevi. Avem un ultim apel la guvernanţi: Nu daţi nicio ordonanţă de urgenţă care să taie transportul elevilor! Vom acţiona fără niciun dubiu în instanţă autorităţile pentru nerespectarea Legii 226/2020. Dacă ministrul educaţiei nu ştie să pună în aplicare o lege atât de simplă, înseamnă că problema analfabetismul funcţional e mult mai gravă decât rezultă din statistici”, declară Andreea-Sabina Spătariu, preşedinte AEC.

Potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă pus în dezbatere de către Ministerul Finanţelor, tarifele de transport vor reduse cu 50% pentru studenţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici