Eurodeputat PSD: Voi sesiza Comisia Europeană în privinţa manipulării ROBOR de către bănci

Europarlamentarul PSD Răzvan Popa a anunţat, miercuri, că va sesiza Comisia Europeană cu privire la manipularea ROBOR de către bănci, precizând că va cere de urgenţă o poziţie pe subiect de la comisarul european Margrethe Vestager.

230 afișări
Imaginea articolului Eurodeputat PSD: Voi sesiza Comisia Europeană în privinţa manipulării ROBOR de către bănci

Eurodeputat PSD: Voi sesiza Comisia Europeană în privinţa manipulării ROBOR de către bănci

De asemenea, Răzvan Popa susţine că va propune audierea doamnei Margrethe Vestager în Comisia de bugete a Parlamentului European, pe tema practicilor neconcurenţiale din sistemul bancar, potrivit unui comunicat de presă al PSD, remis miercuri MEDIAFAX.

„Informaţiile care au apărut în România indică elemente de o mare gravitate. Dacă acestea se confirmă, atunci avem practic o înţelegere neconcurenţială între bănci, care vine direct împotriva intreselor clienţilor sistemului bancar. Înţeleg că şi în Parlamentul României va avea loc o investigaţie şi este foarte bine, pentru că tema este de maximă preocupare pentru cetăţeni. Nu este normal ca modul de calcul al ROBOR, care influenţează nivelul ratelor, să fie decis prin metode netransparente. Economia de piaţă trebuie să însemne corectitudine şi concurenţă, nu înţelegeri ascunse între bănci, în urma cărora să piardă simplul cetăţean.

Aceste informaţii vor fi comunicate Comisarului european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, căruia i se va solicita în mod urgent o poziţie. De asemenea, voi propune audierea doamnei Vestager în Comisia de bugete a Parlamentului European, pentru a discuta în mod clar despre soluţiile pe care Comisia Europeană le are în vedere pentru a stopa practicile anticoncurenţiale din sistemul bancar”, a afirmat Răzvan Popa.

Pe de altă parte, şi preşedintele PNL Ludovic Orban, a anunţat că va trimite, săptămâna viitoare, Comisiei Europene un material informativ despre OUG 114/2018 privind unele măsuri fiscale, printre care introducerea „taxei pe lăcomie” pentru bănci.

Totodată, biroul permanent al Senatului a aprobat, marţi, solicitarea preşedintelui Comisiei economice, Daniel Zamfir, pentru desfăşurarea unei anchete parlamentare la Consiliul Concurenţei cu privire la analizarea unui raport de investigaţie referitor la manipularea ROBOR, a anunţat senatorul ALDE.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a fost invitat la audiere în comisiile reunite buget-finanţe ale Parlamentului, joi de la ora 11.00, însă acesta nu va participa, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, precizând că la acea oră e programată şedinţa de politică monetară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici