Eurodeputat: UE are nevoie de o revizuire a cadrului bugetar 2021-2027 şi de mai multă flexibilitate

Uniunea Europeană are nevoie de o revizuire a cadrului bugetar 2021-2027 şi de mai multă flexibilitate privind fondurile europene pentru a face faţă efectelor crizei din Ucraina, afirmă eurodeputatul PSD Victor Negrescu.

106 afișări
Imaginea articolului Eurodeputat: UE are nevoie de o revizuire a cadrului bugetar 2021-2027 şi de mai multă flexibilitate

Eurodeputat: UE are nevoie de o revizuire a cadrului bugetar 2021-2027 şi de mai multă flexibilitate

Europarlamentarul Vctor Negrescu, a subliniat, în cadrul unui webinar, „Bugetul european, planul de redresare şi viitorul Uniunii Europene”, necesitatea unui răspuns bugetar coordonat al statelor membre la efectele cauzate de pandemia de COVID-19, inflaţia şi preţurile ridicate la energie, ţinând cont în acelaşi timp de contextul invaziei Ucrainei de către Federaţia Rusă.

„Vom încerca, la nivelul Parlamentului European, să construim un buget pe anul 2023 axat pe cetăţeni şi nevoile acestora, care să răspundă în mod adecvat provocărilor actuale. În acest sens, am identificat câteva posibile soluţii, precum optimizarea mecanismelor de redresare şi rezilienţă, o flexibilizare în ceea ce priveşte deficitul bugetar naţional aferent anului viitor, identificarea unor noi mecanisme financiare, care să răspundă actualelor provocări, precum şi salvarea banilor necheltuiţi din perioada de programare 2014-2020. În orientările Parlamentului European pentru bugetul pe anul 2023, legislativul european solicită mai multă flexibilitate privind fondurile europene şi o evaluare pentru revizuirea cadrului bugetar european 2021-2027 pentru a face faţă efectelor crizei din Ucraina”, a declarat Negrescu.

El precizează că, în lumina consecinţelor conflictului din Ucraina, a cerut sprijin pentru asistenţă umanitară suplimentară, dar şi pentru statele membre şi cele din vecinătatea estică, în special Republica Moldova, care găzduiesc refugiaţi, cum este şi cazul României.

„Nu în ultimul rând, am reuşit să includem solicitarea ca cetăţenii proveniţi din Ucraina să poată beneficia de servicii sociale şi medicale, respectiv educaţionale, folosind fonduri europene”, a afirmat eurodeputatul social-democrat.

La rândul său, ministrul finanţelor, Adrian Câciu, a făcut cunoscut faptul că, la nivelul Guvernului României se lucrează la un pachet de măsuri în scopul protejării companiilor şi cetăţenilor de consecinţele inflaţiei, precum şi de cele legate de conflictul din Ucraina.

„Politicile fiscal-bugetare trebuie adaptate noilor condiţii, iar semnalul de solidaritate al Uniunii Europene în faţa provocărilor actuale este unul foarte puternic”, a declarat Adrian Câciu.

În cadrul evenimentului a fost prezentat şi „Studiul privind viitorul buget european şi planurile de redresare şi rezilienţă”, analiză realizată de un grup de experţi cu sprijinul Parlamentului European, la solicitarea europarlamentarului Victor Negrescu.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici