Video #euromania. Ce ştiu oamenii despre europarlamentari: Mint cum îmi mint eu copilul cu o bomboană

În satul Zmeu din Iaşi, oamenii îşi lasă cu greu munca pentru asta de poveşti, dar, când discuţia e despre alegeri, uliţa setransformă în Poiana lui Iocan. I-am provocat cu întrebarea: ”Ce fac europarlamentarii?”. „Mint cum îmi mint eu copilul cu o bomboanăsă dea apă la găini”, spune un sătean.

1026 afișări

În satul Zmeu, oamenii sunt săraci, localitatea fiind una dintre cele mai sărace din ţară. Situat la o distanţă de 45 de kilometri de municipiul Iaşi, oamenii ajung cu greu ”la oraş”. Doar ca să ajungă la un autobuz, trebuie să meargă pe jos cinci kilometri.

În sat, casele sunt de toate felurile: unele vechi, dărăpănate, altele noi, extrem de contrastante. Drumurile, la fel: două străzi asfaltate întretăiate de uliţe unde zăpada încă nu s-a topit. La unicul magazin din sat este şi un bar, unde se întâlnesc oamenii din sat şi mai schimbă câte o vorbă între ei.

Dumitru Mititelu este consilier local. Este constructor de meserie. El a deschis barul cu banii trimişi de copiii plecaţi la muncă peste hotare. Ce ştie el despre un europarlamentar? „Mint cum îmi mint eu copilul cu o bomboană să dea apă la găini”.

”Nu a fost niciodată, de când ştiu de europarlamentari, nu a fost nici unul. Europarlamentarii trebuie să aibă grijă de comunitate, nu? Ar trebui, dar ei nu au grijă. Degeaba ei vor să ajungă acolo la putere şi să ia câte 20.000 de euro salariu şi atât. În rest nimic. Promisiunile astea îs nimic, promisiunile astea îs slabe, e ca şi cum mint eu copilul meu, ia o bomboană şi du-te şi dă apă la găini. Deci aşa îs ei”, spune cu năduf Dumitru Mititelu.

Cu toate că n-a văzut vreodată un proiect făcut de europarlamentari şi nici măcar un europarlamentar nu a văzut în carne şi oase, Dumitru Mititelu este ferm convins că va merge să voteze la alegerile europarlamentarele din mai.

”Păi da, nu îşi merită, cu ce îşi merită? Ei nu fac nimic, se duc acolo şi se ceartă ei între ei care se pune mai mult, deci care se pune mai mult, asta fac ei. Eu nu am auzit nimic, deci poate au făcut pe listă pentru ei, în favorul lor nu pentru societate, pentru favorul lor, să-şi facă un proiect să îşi facă o vilă să îşi facă nu ştiu ce, atât, dar în rest nimic, ce au făcut, arătaţi-mi dumneavoastră unul care a făcut ceva pentru ţara asta, nu pentru comună sau pentru judeţ, pentru ţară,
ce au făcut, nimic. Eu mă duc, dar ştiu ce votez, tot aceiaşi hoţi votez”, ne spune apăsat el.

L-am întrebat de ce merge la vot. în condiţiile în care îi consideră pe toţi ”hoţi”.

”Păi poate credem că pe parcurs poate se îmbunătăţeşte, dar dacă ar fi să pui nişte europarlamentari din ăştia în vârstă de la 30-40 de ani, nu de la 50 în sus, că ăia îs deja hoţi, ştiu toţi, îs câini bătrâni, ăia acoperă groapa lor, pe tine te lasă”, îşi manifestă speranţa Dumitru Mititelu.

Pe drumul asfaltat care duce spre bar, Gheorghe Manole, acum pensionar, după ce a fost om de serviciu la Primăria Iaşi, are altă părere despre europarlamentari.

”Da` cu ce să se ocupe domnule, cu nimic, ce se vede că fac ceva? Ce fac? Nu vedeţi? Da` îşi merită ei banii pe care îi primesc, că doar au câteva mii de euro? Da` de unde să îi merite? Ce, fac ceva? Nouă ne-au dat la pensie ceva, totul se scumpeşte de naiba, ei acolo stau bine. Da` cum?”, ne mai spune pensionarul.

Gheorghe Manole n-a văzut nici el vreun europarlamentar şi nici proiecte făcute de europarlametarii români nu ştie. Cu toate acestea, pensionarul va merge la vot:

”- În sat la dumneavoastră a fost vreodată un europarlamentar?

- Nu o fost, de unde să fie?

- Puteţi să-mi daţi exemple de europarlamentari?

- Da` pe cine să cunosc, Dragnea, Tericeanu, ăştia îs, ei conduc ţara. Nu?

- Proiecte făcute de europarlamentarii români cunoaşteţi?

- Nu, nu, nu ştiu.

- Proiecte cunoaşteţi, dacă au făcut vreun proiect europarlamentarii aici?

- Proiecte, ce au făcut, că au făcut şoseaua, ce au făcut?

- Dar şoseaua este făcută de europarlamentari sau pe bani europeni?

- Da` eu de unde să ştiu, nu ştiu, doamnă, eu nici nu mă duc la primărie, nu ii cunosc pe aceia, nu am ce căuta acolo. Ce să vezi acolo? Îs toţi nişte depravaţi.

- Veţi merge la alegeri?

- Voi merge.

- Şi dacă spuneţi că nu fac nimic, de ce mergeţi la alegeri?

- Păi să votăm alţii mai buni, nu?”.

Într-o curte cu cuptor afară, mătuşa Rodica Busuioc coace colaci să ducă la biserică. Are o pensie de 600 de lei, de la CAP. Am provocat-o şi pe ea cu întrebarea: „Ce fac europarlamentarii?”. Răspunsul a fost rapid:

”Ştiţi cu ce se ocupă europarlamentarii?

- Cu ce se ocupă, ne minţeşte pe noi cu banii, cu asta se ocupă. Îi iau de la ţărani, ei iau bani mulţi şi trăim ca nimenea de pe pământ. Cu ce se ocupă - cu rele, cu ceva bun nu se ocupă. Pentru noi ţăranii, să ne aducă şi pe noi la bine...Toţi aşteptăm de azi pe mâine că e bine, e bine, da` tot de ce merge e mai rău şi mai rău, se scumpeşte mâncarea, nu mai suntem buni de trăit de nimica.

- Dar cum credeţi, îşi merită ei salariile de câteva mii de euro?

- Păi cum să merite, stau acolo la scris şi nu muncesc ca noi, păi muncesc ca noi, ne ducem cu ziua şi luăm 20-30 de lei, dacă ne mai ducem cu ziua, atât mai mult nu luăm, şi nici nu găsim, prin sat pe la oameni dacă este găsim”

Chiar dacă nu cunoaşte niciun europarlamentar român, că nu obişnuieşte să-i urmărească, şi nici un proiect făcut de aceştia, mătuşa Rodica va merge la vot şi va pune ştampila ”tot pe cei vechi”.

Din satul Zmeu am luat drumul spre Mirosvala, cunoscută ca fiind cea mai bogată localitate din judeţul Iaşi, dar şi una dintre cele mai bogate comune din România. Comuna e aproape contopită cu municipiul, fiind aproape de un cartier al Iaşului. În centrul comunei, acolo unde se află primăria, sala de sport, dar şi câteva magazine, sunt oameni puţini, mulţi dintre ei însă nici nu sunt din Miroslava.

Florin Rusu, electronist, crede că Parlamentul European este echivalentul celui naţional, dar la un nivel mai mare.

- Să îmi spuneţi dacă ştiţi cu ce se ocupă europarlamentarii?

- Echivalentul parlamentului naţional la nivelul Uniunii Europene, e ok face legislaţie europeană, dezbate legi europene şi toate astea.

- Dar cum credeţi? Îşi merită europarlamentarii români aceste salarii pe care le au?

- Bănuiesc că trebuie să stabilească ăia care le dau, nu e problema mea. Chiar nu îs plătiţi de statul român, din câte ştiu, îs plătiţi de Uniunea Europeană. Şi dacă ei consideră că îs mari sau mici, bănuiesc în funcţie de performanţă”.

Florin Rusu ştie că în Miroslava au fost făcute proiecte din bani europeni, însă nu ştie vreun proiect făcut de un europarlamentar român.

”- Cunoaşteţi proiecte ale europarlamentarilor români pe care le-au făcut în România?

- Nu.

- Dar pe aici prin Miroslava a trecut vreodată vreun europarlamentar?

- Nu ştiu, sunt proiecte europene în Miroslava dacă despre asta vorbim, dar un europarlamentar nu ştiu să fi trecut, nu ştiu eu.

- Dar pe actualii europarlamentari români îi cunoaşteţi?

- Prea puţin. A fost fata lui Băsescu din câte ştiu eu, a fost chiar Gigi Becali la un moment dat...”.

Pe drumul spre casă am întâlnit-o pe Zânica Ursac, pensionară, care în trecut a lucrat la spălătorie. Ne spune că ştie de la televizor despre salariile mari ale europarlamentarilor care ne reprezintă la Bruxellles şi crede că aceştia îşi fac pentru ei salarii mari, uitând de cei care i-au ales.

”-Vreau să vă întreb dacă ştiţi cu ce se ocupă europarlamentarii români?

- Ce să facă? Stau în parlament şi discută problemele care sunt.

- Dar cunoaşteţi ce salarii primesc europarlamentarii?

- Ei, după cum auzim la televizor, au salarii frumoase faţă de noi. Mult mai avantajoase.

- Dar credeţi că îşi merită ei salariile?

- Eiii... merită. Merită, dar pentru omul care munceşte, nu se merită o pensie sau un salariu, dar pentru ei îşi fac, până la urmă noi suntem obligaţi să primim ce ne dau, că tot ei sunt mari şi tari”.

La alegerile europarlamenatre din 2014, în comuna Lungani din care face parte satul Zmeu au participat aproape 1.700 de cetăţeni cu drept de vot din aproape 3.800 de alegători înscrişi în listele electorale. În comuna Miroslava, din cei aproape 11.000 de alegători, au venit la vot puţin peste 2.700 de cetăţeni cu drept de vot.

Alegerile europarlamentare se vor desfăşura în 26 mai 2019. Deputaţii europeni sunt aleşi o data la 5 ani, iar în România primele alegeri europarlamentare au fost organizate în 2007.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici