Europarlamentar, despre criticile aduse PNRR de către CE: Planul urmează să fie aprobat în septembrie

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) ar putea fi aprobat doar în septembrie, ceea ce va duce la întârzieri mari, a declarat la emisiunea ŞTIU, de la Aleph News, europarlamentarul PSD Victor Negrescu, după ce Comisia Europeană a transmis zeci de observaţii.

599 afișări
Imaginea articolului Europarlamentar, despre criticile aduse PNRR de către CE: Planul urmează să fie aprobat în septembrie

Sursa foto: Mediafaxfoto

Victor Negrescu a declarat la emisiunea ŞTIU, de la Aleph News, că România va trebui să refacă PNRR, ţinând cont de toate observaţiile Comisiei Europene.

„Trebuie să refacem tot ceea ce solicită Comisia Europeană. Pe de o parte trebuie să venim cu analize de cost adecvate, să venim cu date relevante şi, în unele cazuri, trebuie, într-adevăr, să schimbăm proiectele, aşa cum au fost ele definite în PNRR de către actualii guvernanţi. De fapt, pentru noi nu e o surpriză. De mult timp spun că sunt probleme şi inclusiv pe acest plan noi am văzut varianta draft şi am spus atunci că nu este normal ca analizele de cost să fie bazate pe preţuri disponibile pe site-uri sau alte chestiuni de genul acesta”, a spus social-democratul.

Europarlamentarul PSD a mai spus că cel mai probabil România va avea Planul aprobat doar în septembrie şi, astfel, o întârziere a proiectelor.

„Consecinţa posibilă este ca în România să îşi vadă planul aprobat de abia în toamnă şi, în consecinţă, să avem o începere a proiectelor mult întârziată, conducând, inevitabil, la imposibilitatea de a accesa toate sumele de bani disponibile pentru România până la finalul lunii august 2026. Trebuie spus că noi trebuie să contractăm, de fapt, 70% din granturi încă de anul viitor şi acest lucru este foarte greu dacă deja sunt multe probleme şi guvernanţii nu sunt dispuşi la dialog”, a mai spus Negrescu.

Întrebat cât timp are Guvernul PNL USRPLUS pentru a trimite trimite o variantă îmbunătăţită şi să răspundă observaţiilor făcute de Comisia Europeană, Negrescu a spus că un prim răspuns trebuie trimis rapid, până în 15 iunie, ceea ce este puţin probabil că se va putea.

„Ştiu că trebuie să prezentăm până în data de 15 iunie un prim răspuns. Văzând amplitudinea comentariilor şi problemele remarcate de către Comisia Europeană cred că nu vom putea să trimitem răspunsuri adecvate până pe 15 iunie pentru a ne putea să ne încadrăm în acest calendar de două luni şi la 1 iulie să avem un acord. În momentul de faţă, aşa cum văd lucrurile, merg pe scenariul cel mai negativ, acela la Planul să fie aprobat în septembrie, pentru că nu este la nivelul dorit de către CE şi nici la nivelul pe care ar trebui să îl avem pentru români şi pentru accesarea acestor sume de bani într-o manieră consistentă”, a mai spus europarlamentarul.

Comisia Europeană a transmis proiectul PNRR înapoi cu zeci de observaţii. Aleph News a obţinut, joi seara, documentul cu criticile CE. Cel mai grav este de săptămâna viitoare CE aprobă proiectele PNRR depuse de ţările membre şi începe plata proiectelor.

Cele 29 de miliarde de euro pentru România ar putea să nu mai fie atât de sigure, pentru că o parte dintre proiecte ar putea să pice.

Unul dintre reproşurile aduse PNRR-ului depus de România este că nu corespund datele din documentele .xls cu cele din documentele word pentru anumite proiecte, potrivit documentelor obţinute de jurnalliştii de la Aleph News. Este vorba, în acest caz, despre renovarea spitalelor.

Un alt exemplu este că România a cerut bani prin PNRR pentru a renova terapia intensivă pentru nou-născuţi. În documentul word sunt ceruţi 80 de milioane de euro pentru asta, dar în documentul .xls anexat aceluiaşi proiect suma finală este de 71 de milioane de euro.

S-a depus cerere pentru finanţare a unui spital nou, doar că suma diferă de la un document la altul. Odată sunt ceruţi 570 de milioane de euro, iar în altul, 517 milioane de euro.

La capitolul „Scheme de ajutor de stat pentru tehnologiile viitorului”, spune Comisia că nu pot fi calculate costuri exacte, pentru că nu sunt suficiente informaţii.

La subcapitolul Research, Dezvoltare şi Inovare nu e dată mereu sursa datelor.

La alte capitole, cum e Turismul şi Fondul pentru Tranziţie Verde şi Digitală, nu sunt justificări pentru costuri. La Şcolile Verzi, au fost date costuri estimative din piaţă, când, de fapt, ar fi trebuit să fie folosite, ca toate celelalte state, un cost standard naţional. La trainingul pentru profesori, pentru tehnologie digitală, nu există raportare la cifre care sunt clare, din programele Erasmus.

Jurnaliştii de la Aleph News au cerut un punct de vedere de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Reprezentanţii MIPE au transmis că situaţia este normală şi este o parte din procesul normal de evaluare din această perioadă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici