Europarlamentarul Corina Creţu, despre testarea Covid a persoanele care vin China: UE trebuie să acţioneze unitar şi consecvent

România ar putea fi nevoită să se alinieze la noua linie de la Bruxelles, impusă la nivel comunitar de ţări precum Spania şi Italia.

239 afișări
Imaginea articolului Europarlamentarul Corina Creţu, despre testarea Covid a persoanele care vin China: UE trebuie să acţioneze unitar şi consecvent

Recomandările unui comitet de experţi în sănătate ai Uniunii Europene aau fost votate cu majoritate de către statele membre. Testarea Covid pentru călătorii din China şi purtarea măştilor se află printre ultimele norme.

Subiectul a fost dezbătut la Aleph de europarlamentarul Corina Creţu, care a intervenit telefonic.

„După ce s-au relaxat restricţiile în UE, imaginile din China erau în contrast cu ce se-ntâmpla în Europa. Acum, China a renunţat la această politică zero Covid şi informaţiile sunt că există o explozie de Covid. 3 state membre au adoptat, unilateral, de la începutul anului, Spania, Franţa şi Italia, să testeze toţi cetăţenii care vin din China.

Atunci, ieri s-a întrunit Comitetul Experţilor în sănătate. Ca urmare a pandemiei de Covid în Europa, s-a format un comitet de experţi, cu câte un reprezentant din fiecare ţară, iar astăzi, 5 ianuarie, tocmai am văzut comunicatul Preşedinţiei suedeze, care recomandă ţărilor membre, dar lasă la latitudinea fiecări ţări, purtarea măştilor şi testarea celor care vin din China. Deci este o recomandare, nu este o măsură cu caracter juridic, rămâne să vedem dacă România va lua sau nu această măsură”, explică oficialul român.

„Care sunt argumentele ştiinţifice potrivit cărora s-a luat această decizie, nu ştiu, nu sunt medic, dar România se confruntă totuşi cu o criză de gripă şi, după cum auziţi, mulţi spun că gripa aceasta este uneori mai periculoasă decât Covid-ul. Deci, sănătatea este pe primul lor, dar cred, pe de altă parte, că UE trebuie să acţioneze unitar şi consecvent”, a mai comentat Corina Creţu.

„Să nu uităm că, în urmă cu doi ani, chiar preşedinta CE, Ursula von der Leyen, îşi cerea scuze faţă de cetăţenii italieni, pentru faptul că nu a luat în serios şi nu a luat măsurile necesare. Deci, este un fenomen nou cu care ne confruntăm, nu ştiu dacă putem acuza sau nu, dar ar fi trist să ne reîntoarcem. Am văzut că şi ministrul Rafila spunea că nu sunt pericole foarte mari pentru populaţie şi că nu se vor impune restricţii”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici