Europarlamentarul Dan Nica: Orizont Europa va avea un buget de 95,5 miliarde de euro

  • Europarlamentarul român Dan Nica anunţă că Orizont Europa cel mai îndrăzneţ program mondial de cercetare şi inovare în slujba societăţii.
  • Nica este raportor al Parlamentului European pentru programul care va avea un buget de 95,5 miliarde de euro.
1466 afișări
Imaginea articolului Europarlamentarul Dan Nica: Orizont Europa va avea un buget de 95,5 miliarde de euro

Sursa foto: Mediafaxfoto

Autorităţile europene estimează că programul Orizont Europa va genera pentru PIB câştiguri de până la 11 euro pentru fiecare euro investit şi va crea până la 100 000 de locuri de muncă în domeniul cercetării şi inovării înainte de finele anului 2027. Cel mai ambiţios program din lume va stimula crearea de noi cunoştinţe şi inovaţia radicală în domenii precum sănătatea, clima, mediul digital, energia şi mobilitatea, alimentaţia, agricultura şi biodiversitatea, cultura şi creativitatea, securitatea civilă, industria şi spaţiul.

De exemplu, clusterul pentru sănătate va aborda provocări precum pandemia de COVID-19, extinderea trialurilor clinice, vaccinurile, tratamentele şi diagnosticarea, precum şi transpunerea rezultatelor cercetării în măsuri de politică publică în domeniul sănătăţii.

„Misiunile europene se vor concentra pe obiective ambiţioase, cu termene precise şi realizabile în materie de bunuri europene comune. Ele urmăresc să salveze de cancer alte trei milioane de vieţi omeneşti până în 2030, să asigure 100 de oraşe neutre din punct de vedere climatic, sănătatea oceanelor, a mărilor şi a apelor interioare, dar şi a solurilor şi a alimentelor, şi să sporească rezilienţa regiunilor la schimbările climatice. În plus, o abordare strategică a parteneriatelor europene cu sectorul public şi privat va îmbunătăţi alinierea acestora la investiţiile realizate de statele membre şi de industrie, în domenii strategice precum energia, transporturile, biodiversitatea, sănătatea, alimentaţia, circularitatea”, scrie în comunicatul de presă semnat de Comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, Mariya Gabriel, şi de europarlamentarul Dan Nica.

În premieră, Orizont Europa va pune un accent puternic pe valorificarea întregului potenţial al cercetării şi inovării în sectoarele culturale şi creative, precum şi pe contribuţia acestor sectoare la inovarea europeană. Pentru a conserva şi pentru a promova bogăţia culturală a Europei, programul are în vedere crearea unui spaţiu de colaborare digitală pentru patrimoniul cultural.

Iniţiatorii săi mai spun că programul Orizont Europa va fi o pârghie fundamentală pentru stimularea inovării, care va ajuta Europa să iasă mai puternică din criza provocată de pandemia de COVID-19 şi să fie gata să impulsioneze dubla tranziţie digitală şi ecologică.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici