EXCLUSIV: Guvernul român lucrează la înlesnirea acordării de vize pentru cetăţenii turci

Un memorandum privind înlesnirea acordării de vize pentru cetăţenii turci, în special oameni de afaceri, a fost discutat în Guvern, iar în momentul de faţă se lucrează la proceduri, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, ministrul român de Externe, Teodor Baconschi.

615 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Guvernul român lucrează la înlesnirea acordării de vize pentru cetăţenii turci

EXCLUSIV: Guvernul român lucrează la înlesnirea acordării de vize pentru cetăţenii turci (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

"Am trecut prin Guvern un memorandum prin care propunem, în limita acquis-ului Schengen, o anumită flexibilizare în viitor a regimului de vize şi lucrăm pe proceduri în momentul de faţă să vedem cum putem face mai ales pentru oamenii de afaceri", a declarat ministrul de Externe.

Teodor Baconschi a spus că partea română îşi propune acordarea de vize pe cinci în loc de trei ani.

"Sperăm să poată fi asigurat un sistem cu intrări multiple, cu respectarea angajamentelor noastre. Vom prezenta procedura exactă la începutul lunii viitoare", a spus ministrul, care a participat, în Turcia, la reuniunea anuală a ambasadorilor turci.

Baconschi a spus că a profitat de acest prilej pentru a expune politica României în Balcanii Occidentali . "Am susţinut procesul de integrare europeană pe baza meritelor individuale ale fiecărui stat candidat şi necesitatea de a coopera cu Turcia pentru stabilitatea vecinătăţii noastre comune", a spus Baconschi referindu-se la mesajul pe care l-a transmis cu ocazia acestei reuniuni. El este primul ministru de Externe român care poarticipă la această reuniune.

Totodată, Baconschi a precizat că în prezent cele două părţi lucrează la elaborarea unui plan de acţiuni pentru punerea în practică a parteneriatului strategic semnat de preşedinţii Traian Băsescu şi Abdullah Gul.

"Acum lucrăm la nivel interguvernamental pentru redactarea unui plan de acţiune astfel încât cele două Guverne să se implice în proiecte comune în mai multe domenii de cooperare", a spus ministrul.

El a amintit că schimburile comerciale dintre cele două ţări au depăşit anul acesta nivelul de 6 miliarde de dolari, iar dorinţa este de a ajunge la 10 miliarde de dolari. "Este loc de investiţii turceşti în infrastructura românească, inclusiv spitale şi energie, şi ne dorim ca această cooperare să fie cât mai complexă în beneficiul ambelor state", a mai spus ministrul.

În perioada 12-13 decembrie, preşedintele Traian Băsescu a făcut o vizită de stat în Turcia, în cursul căreia a semnat, alături de omologul său turc, Abdullah Gul, Declaraţia de parteneriat strategic.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-un interviu acordat publicaţiei Today's Zaman, cu ocazia vizitei sale în Turcia, că România pregăteşte măsuri menite să faciliteze regimul vizelor, prin acordarea de vize pe o perioadă de cinci ani pentru oamenii de afaceri turci.

Traian Băsescu a lăudat investitorii turci care sunt activi în numeroase sectoare ale economiei româneşti, precum comerţ, agricultură, bănci, media, turism sau domeniul medical.

"Aş vrea să-i asigur pe oamenii de afaceri turci că sunt întotdeauna bineveniţi în România. Sunt bucuros să anunţ că pregătim noi măsuri menite să faciliteze regimul vizelor, prin acordarea de vize pe o perioadă de cinci ani pentru oamenii de afaceri turci", a spus preşedintele, potrivit sursei citate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici