EXCLUSIV: PDL a renunţat la reducerea numărului de parlamentari la 388 deoarece favoriza UDMR

PDL a renunţat la varianta stabilită în coaliţie, la propunerea UDMR, privind reducerea numărului de parlamentari la 388, după ce a constatat că aplicarea unei asemenea formule avantajează UDMR, care ar câştiga mai multe mandate de senatori, au declarat surse din PDL.

2204 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: PDL a renunţat la reducerea numărului de parlamentari la 388 deoarece favoriza UDMR

EXCLUSIV: PDL a renunţat la reducerea numărului de parlamentari la 388 deoarece favoriza UDMR (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Potrivit surselor citate, după ce au convenit, în cadrul coaliţiei, asupra modului de reducere a numărului de parlamentari, iniţiativă propusă de UDMR, mai mulţi democrat-liberali au făcut simulări şi au constatat că o asemenea variantă avantajează UDMR, care ar obţine mai mulţi senatori.

Astfel, dacă în prezent, din 147 de senatori, grupul UDMR din Senat are 9 membri, în urma simulării făcute de PDL s-a constatat că, dacă se aplică noua formulă, numărul senatorilor UDMR ar fi ajuns la 11, în condiţiile în care numărul total de senatori ar fi fost 88 - câte doi pentru fiecare judeţ şi unul pentru fiecare sector al Capitalei.

"În acest fel, ponderea UDMR în Senat ar fi fost artificial mai mare, întrucât nu se ţine cont de mărimea populaţiei unui judeţ, ci se avea în vedere doar numărul de judeţe", au declarat sursele citate.

Din acest motiv, PDL a renunţat la această variantă de reducere a numărului de parlamentari şi a apreciat că este "corectă" legea în vigoare, cu reprezentarea în Parlament în funcţie de populaţie.

"Negocierile pentru reducerea numărului de parlamentari continuă, dar, dacă nu există voinţă politică în coaliţie pentru o variantă corectă, vom rămâne pe legea actuală", au precizat aceleaşi surse.

În 14 noiembrie, coaliţia convenise comasarea alegerilor pentru noiembrie 2012 şi reducerea numărului de parlamentari la 388 - 300 de deputaţi şi 88 de senatori.

Ministerul Administraţiei şi Internelor a lansat în dezbatere publică, săptămâna trecută, un proiect de comasare a alegerilor în 2012, care menţine norma de reprezentare a parlamentarilor din legislaţia în vigoare, ceea ce înseamnă că numărul acestora nu va scădea, la locale populaţia luată în calcul fiind cea de la 1 ianuarie 2012, iar pentru generale, cea înregistrată la 31 octombrie 2011.

Potrivit acestui proiect, supus dezbaterii publice până în 12 decembrie, norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaţilor este de un deputat la 70.000 de locuitori. Proiectul propune ca norma de reprezentare pentru alegerea Senatului să fie de un senator la 160.000 de locuitori.

De asemenea, se specifică faptul că numărul locuitorilor care se ia în calcul pentru parlamentare este cel comunicat de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerul Administraţiei şi Internelor la data de 31 octombrie 2011, repartizat pe localităţi, corespunzător structurii administrativ-teritoriale în vigoare.

Conform cifrelor din proiect, populaţia luată în calcul la 31 octombrie 2011 este de 22.305.133 de persoane.

În aceste condiţii, calculele indică faptul că numărul de parlamentari nu se micşorează, aşa cum a decis populaţia la referendumul din 2009 şi cum a hotărât recent coaliţia.

Premierul Emil Boc a susţinut că proiectul Ministerului Administraţiei şi Internelor de comasare a alegerilor este doar unul tehnic, care va fi discutat în coaliţie şi va putea include unele modificări, şi a cerut opoziţiei să susţină revizuirea Constituţiei pentru formarea unui Parlament unicameral cu 300 de parlamentari.

Guvernul îşi va angaja răspunderea până la Crăciun pentru proiectul legii de comasare a alegerilor şi promovarea judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, decizia fiind luată în şedinţa de luni a coaliţiei, au declarat surse oficiale.

"Guvernul îşi va angaja răspunderea atât pentru proiectul legii de comasare a alegerilor, cât şi pentru legea privind promovarea judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în baza unei decizii politice luate în şedinţa de luni a coaliţiei. Intenţia este ca angajarea răspunderii să aibă loc până la Crăciun, iar data alegerilor comasate să fie decisă ulterior, prin hotărâre de guvern", au declarat agenţiei MEDIAFAX surse participante la şedinţa de luni a coaliţiei.

Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament pentru proiectul de lege privind comasarea alegerilor parlamentare şi locale şi pentru proiectul privind promovarea judecătorilor la ICCJ, cel mai probabil săptămâna viitoare, a declarat ulterior pentru MEDIAFAX liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente.

În ceea ce priveşte proiectul de act normativ care vizează organizarea în aceeaşi zi a celor două scrutine, senatorul Uniunii a arătat că acesta va fi, în mare, proiectul propus dezbaterii publice de Ministerul Administraţiei şi Internelor, dar "cosmetizat". El a spus că data asumării răspunderii Guvernului va fi stabilită astfel încât să poată să fie discutată în Parlament inclusiv o eventuală o moţiune de cenzură înainte de Crăciun.

Fekete Andras Levente a arătat că proiectul pentru care Guvernul îşi va asuma răspundere în faţa Legislativului va prevedea comasarea alegerilor, păstrarea normei de reprezentare prevăzută de legislaţia în vigoare şi menţinerea sistemului bicameral. El a precizat că în acest proiect nu va fi precizat numărul de parlamentari.

Liderul senatorilor UDMR a adăugat că norma de reprezentare va fi calculată, atât pentru alegerile locale, cât şi pentru cele parlamentare, în funcţie de acelaşi număr de locuitori. Acest număr ar putea fi, potrivit lui Fekete, cel rezultat în urma referendumului din octombrie 2011, ale cărui rezultate ar putea fi disponibile până în iunie-iulie 2012 sau raportat la numărul de locuitori înregistraţi la evidenţa populaţiei cu trei luni înainte de alegeri. Parlamentarul a mai declarat că în actul normativ se va stipula că delimitarea colegiilor nu va putea fi modificată în ultimele trei luni dinaintea scrutinului.

Prim-vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a declarat, luni, că în coaliţia majoritară s-a hotărât sprijinirea unui proiect de lege privind comasarea alegerilor locale şi parlamentare, urmând ca la sfârşitul acestei săptămâni să se decidă modul de promovare a proiectului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici