Fenechiu: O renunţare la reforma pensiilor speciale ar fi o glumă. E un cartof fierbinte

O renunţare la reforma pensiilor speciale ar fi o glumă, întotdeauna ne gândim la interesul ţării, spune la RFI liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu. Ministrul Investiţiilor Europene, Marcel Boloş, a avansat această ipoteză, precizând că sunt ţări care au renunţat la mari reforme din PNRR.

603 afișări
Imaginea articolului Fenechiu: O renunţare la reforma pensiilor speciale ar fi o glumă. E un cartof fierbinte

Fenechiu: O renunţare la reforma pensiilor speciale ar fi o glumă. E un cartof fierbinte

Daniel Fenechiu spune că nu se va renunţa la reforma pensiilor speciale din PNRR.

„Nimeni nu-şi doreşte să ne asumăm o renunţare şi acum eu pot vorbi doar în numele PNL, reforma pensiilor de serviciu a fost o reformă care a fost asumată de PNL de mai multă vreme. De câţiva ani de zile, noi am discutat pe tema asta. Primul Guvern liberal din 2019, a încercat să rezolve această problemă. Ulterior, a fost al doilea Guvern, condus de Florin Cîţu, când a fost inclusă în PNRR această obligaţie, care a fost practic asumată de România, aş putea spune că nu a fost impusă. În continuare, Guvernul actual condus de Nicolae Ciucă îşi doreşte să rezolve această problemă. Deci ideea să renunţăm la PNRR de bună voie pentru a proteja pensiile de serviciu este o glumă, din păcate o glumă nu foarte bună, pe care nici măcar ca glumă nu ne dorim să o discutăm. Deci în ceea ce ne priveşte, facem tot ce este posibil ca să rezolvăm această problemă, iar faptul că utilizăm timpul care ne-a fost dat de către CE nu e altceva decât o dovadă a faptului că chiar încercăm să venim cu o variantă care să fie o variantă solidă. De aia nu ne-am grăbit”, afirmă liderul senatorilor PNL.

El afirmă că Marcel Boloş a prezentat o ipoteză neasumată de Executiv.

„Haideţi să vă spun un lucru, e foarte uşor să renunţi, dar în contextul în care ţara are nevoie de investiţii, de infrastructură, de o serie de lucruri care sunt prinse în finanţările din PNRR, nu este o soluţie bună să te gândeşti la a renunţa. Eu cred că prin dialogul care-l avem constant cu Comisia Europeană, premierul Nicolae Ciucă are o relaţie extrem de bună cu toţi decidenţii din Comisia Europeană, eu cred că soluţia care se va găsi va fi o soluţie care va satisface exigenţele
CE, pentru ca să nu blocăm PNRR-ul”, adaugă fenechiu.

El apreciază că reforma pensiilor speciale reprezinţă „un cartof fierbinte”.

„Este un cartof fierbinte, dar şi cartofii fierbinţi trebuie gestionaţi. Eu cred că acest cartof fierbinte va fi gestionat. Problema este legată de faptul că soluţia care va trebui să fie legiferată va trebui să fie o soluţie care să permită continuarea
PNRR-ului. Din punctul ăsta de vedere, sunt nişte lucruri care deja au fost stabilite, în sensul ca nici o pensie să nu fie mai mare decât salariul aflat în plată la momentul pensionării, separat de treaba asta, introducerea contributivităţii, eventual cu suportarea unei diferenţe, pentru a nu bulversa corpul celor care ar urma să se pensioneze. Deci sunt nişte lucruri care se află în momentul de faţă în discuţie, eu nefiind implicat direct în stabilirea soluţiilor, nu mi-aş dori să aleg foarte mult, pentru că există posibilitatea ca lucruri care le văd eu astăzi mâine sau poimâine să fie altfel structurate în ceea ce urmează să vină în Parlament. Eu am încredere în toţi decidenţii politici atât din PNL, cât şi din PSD, cât şi din UDMR că cu toţii ne dorim să avem acces la fondurile din PNRR şi că vom reuşi să-i dăm de capăt acestei probleme, făcând o lege care să reziste şi controlului de constituţionalitate, care în opinia mea este principala problemă a proiectului care ar urma să fie adoptat”, încheie Fenechiu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici