Filmul Congresului PMP: Traian Băsescu s-a RETRAS de la conducerea partidului şi a primit un rol onorific. Pe ce "mâini" a intrat partidul creat în 2014

Partidul Mişcarea Populară şi-a ales un alt preşedinte, după ce Traian Băsescu, lider al PMP, s-a retras din prima linie a partidului, locul său fiind luat de singurul candidat, Eugen Tomac. Băsescu a declarat, în Congresul formaţiunii în care a primit titlul de preşedinte de onoare, că primul proiect şi cel mai important trebuie să fie reîntregirea ţării, la 100 de ani de la marea unire. Liderul popularilor şi-a exprimat satisfacţia că după retragerea sa de la şefia PMP, altcineva va deveni cel mai bătrân şef de partid din România. Băsescu şi-a focusat atenţia şi pe problemele sensibile privind rolul preşedintelui statului, după decizia CCR prin care i se impune demiterea procurorului-şef al DNA.

3212 afișări
Imaginea articolului Filmul Congresului PMP: Traian Băsescu s-a RETRAS de la conducerea partidului şi a primit un rol onorific. Pe ce "mâini" a intrat partidul creat în 2014

Congresul PMP, în care va fi aleasă noua conducere după retragerea lui Băsescu, a început

17.20 Eugen Tomac a fost ales sâmbătă, preşedinte al PMP. Băsescu: Partidul a rămas pe mâini bune

Eugen Tomac, singurul candidat înscris în cursa pentru şefia PMP, a fost ales sâmbătă preşedinte al formaţiunii, la Congresul Extraordinar al partidului care a avut loc la Palatul Parlamentului.

Totodată, delegaţii au votat pentru înfiinţarea a doua comisii interne, în acest caz fiind date 2.450 de voturi pentru, 33 împotrivă şi 17 voturi nule.pentru înfiinţarea de comisii.

"Dragi urmaşi, am convingerea că barca nu e găurită, aşa cum a zis un jurnalist de o calitate îndoielnică. Am convingerea că astăzi PMP a rămas pe cele mai bune mâini pe care putea să rămână, având la rând doi basarabeni, un preşedinte şi un vicepreşedinte. Direcţia partidului va rămâne pe Voi rămâne adânc legat de PMP şi un puternic susţinător. La revedere. Un salut deosebit pentru cei din Diapora. Astăzi aţi reuşit să înţelegeţi. Vreau să înţelegeţi că s-au urcat ăn avion din SUA, Germania, Marea Britanie, Suedia, Danemarca, de peste tot din Europa şi toţi sunt voluntari. Să ştiţi că niciunul din ei nu a venit să spună - ştiţi noi susţinem PMP dacă se rezolvă treaba asta. Nu, toţi sunt voluntari şi vor să facă parte din ţara lor voluntar. Alţi parlamentari ameninţă că dacă se retrage secretara, pleacă din partid. Eu de astăzi vreau să ştiţi că mă simt un om cu responsabilitate faţă de PMP, dar pe de altă parte parca am un sentiment de eliberare. Am atâtea de spus şi nu toate poţi să le spui din funcţia de preşedinte de partid. Toate experienţa acumulată, toate adevărurile la care am ajuns nu pot fi spuse din postura de preşedinte de partid, ci din a unui om liber", a declarat Traian Băsescu, după anunţul votului delegaţilor PMP.

Eugen Tomac este preşedinte al PMP, iar Emil Paşcan a fost ales în funcţia de preşedinte executiv al PMP.

La Congresul PMP de sâmbătă a fost o dispută între Robert Turcescu şi Traian Băsescu. Deputatul PMP s-a arătat supărat că acesta nu a rămas preşedinte până după alegerile europarlamentar, în timp ce Băsescu i-a reproşat dispreţul pentru unirea României cu Republica Moldova.Liderul PMP Traian Băsescu a primit, sâmbătă, la Congresul extraordinar al formaţiunii, titlul de preşedinte de onoare al partidului. Evenimentul a avut loc înainte să fie aleasă noua conducere a PMP în persoana deputatului Eugen Tomac, singurul candidat înscris în cursă.

16.30 Scandal între Traian Băsescu şi Robert Turcescu, la congresul PMP. Fostul ziarist: Mă aşteptam să rămâneţi preşedinte. Băsescu: Să ajung ca Iliescu să mă târâi prin partid?

16.00 Tomac: Nu poţi privi cu speranţă spre Palatul Victori şi să o vezi pe Dăncilă bâlbâindu-se

Preşedintele executiv al PMP Eugen Tomac a declarat sâmbătă, la Congresul extraordinar al formaţiunii, că Guvernul nu are capacitatea să genereze proiecte, iar românii nu pot privi cu speranţă spre Palatul Victoria şi să o vadă pe prim-ministrul Viorica Dăncilă bâlbâindu-se.

"Avem parte de o guvernare incapabilă să genereze iniţiative şi proiecte, care să îi facă pe români mai increzători. Nu poţi privi cu speranţă spre Palatul Victoria şi să o vezi pe Dăncilă bâlbâindu-se. Noi vrem oameni competenţi şi pregătiţi, ei vor o Românie izolată de Europa, ei vor o Românie care să nu fie băgată în seamă de nimeni, noi vrem o Românie în care educaţia să fie o investiţie reală, ei vor o Românie uşor de manipulat", a afirmat preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac, la citirea moţiunii "PMP – Reîntregim România", cu care acesta candidează pentru funcţia de preşedinte al partidului.

Tomac a vorbit, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, în faţa a 2545 de degalaţi PMP din ţară şi din străinătate, şi despre cei care "au trădat" partidul.

"Să nu vă pară rău de cei care au trădat PMP. Şi Iisus a fost trădat. Doar noi vom reuşi împreună cu preşedintele Traian Băsescu să rescriem acea pagină de aur a istoriei de care România are nevoie. Fiţi siguri că, aşa cum am reuşit până acum să ne mobilizăm ori de câte ori a fost nevoie, cum credem şi luptăm alături de preşedintele Traian Băsescu, vom avea energie şi pe mai departe. Nu ne dăm bătuţi nici în faţa PSD, nici în faţa PNL. Avem drumul nostru şi îl ducem mai departe", a completat Eugen Tomac.

15.40 Traian Băsescu a primit, sâmbătă, titlul de preşedinte de onoare al PMP

Liderul PMP Traian Băsescu a primit, sâmbătă, la Congresul extraordinar al formaţiunii, titlul de preşedinte de onoare al partidului. Evenimentul a avut loc înainte să fie aleasă noua conducere a PMP în persoana deputatului Eugen Tomac, singurul candidat înscris în cursă.

"Vreau să ne înţelegem foarte bine. Nu este o funcţie, este un titlu. În cariera mea de preşedinte am primit vreo 5 titluri de doctor honoris, îl pun şi pe acesta în aceeaşi linie. Trebuie să vă spun că de la Universităţi prestigioase (...), dar este un titlu prestigios, nu o funcţie executivă. Voi onora acest titlu pe care mi l-aţi acordat, rămânând mereu aproape de PMP şi de obiective”, a declarat Traian Băsescu la primirea titulaturii.

15.00 Băsescu: Azi e Tudorel Toader ministrul Justiţiei, dar dacă devine Dăncilă ministru?

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a declarat sâmbătă, la Congresul PMP, că e nevoie ca procurorii să nu intră în subordinea partidelor şi şi-a imaginat un scenariu în care ministrul Justiţiei ajunge, de exemplu, Viorica Dăncilă.

"Justiţia nu mai e ce era în 2004, deşi este şi ea cu bune şi cu rele. Nu mai e la nivelul în care se stabilea în Kiseleff. Legislaţia trebuie modificată în aşa fel încât abuzurile să nu mai fie posibile, iar un procuror care falsifică probe să fie tras la răspundere, dar nu trebuie puşi sub control politic nici procurorii, nici judecătorii. Avem de dat o bătălie teribilă pentru ca numire de procurori să nu revină la partide. Decizia care face din Ministrul Justiţiei un şef al Preşedintelui României este. Azi e Tudorel Toader ministrul Justiţiei, dar dacă devine Dăncilă ministrul Justiţiei, dacă vine fata de la sport ministrul Justiţiei, vă imaginaţi unde se stabilesc numirile de procurori. O să ne trezim cu procurori stabiliţi de Dragnea, o să ne trezim când unui om politic I se face un dosar, vine Dragnea şi spune schimbă procurorul pentru ca omul meu de la Cucuieţi să nu fie anchetat", a spus Traian Băsescu, la Congresul PMP.

Fostul preşedinte a afimat, la congresul în care îşi anunţă retragerea, că va da sfaturi conducerii PMP şi pe viitor, dacă i se va cere, deşi recunoate că a mai avut şi eşecuri.

"Sunt foarte mulţi oameni simpli care s-au lovit de incorectitudine. S-au luptat zeci de ani pentru un moştenitor. Ne trebuie o justiţiei în care oamenii să i se adreseze cu deplină încredere. Acestea sunt câteva elemente pentru care eu am luptat, dar nu am terminat, iar voi va trebui să continuaţi. Voi fi un om pe care oricând conducerea partidului să îl poată consulta, întreba. O să spun o părere pe care s-o folosească când e bună. E adevărat în multe ideile mele sunt genial, dar am şi eşecuri. Din păcate nu s-a născut niciun geniu în politica românească după Revoluţie. Să sperăm că o să apară acest geniu de care România are nevoie", a mai afirmat Băsescu.

"A venit momentul de dezvoltare a partidului si al face partid extrem de important în politica romanească. (...)În mod cert, începând de astăzi, după Congres vom fi mai puternici, pentru că vom avea în fruntea partidului o echipă care va trebui să dea soluţiile pentru România, să îi convingă pe români că ceea ce îşi propune ca obiectiv reprezintă interesul national al României. Cred eu că nu există obiectiv mai important decât reîntregirea ţării. E un obiectiv faţă de care poporul român, politicienii sunt datorii istoriei noastre", a declarat Traian Băsescu.

Băsescu, despre scopul PMP: Reîntregirea ţării

"Eu vă spun că în istoria naţiunilor sunt şi momente de demnitate. Aşa cum a fost crearea României Marii, e de datoria noastră să reîntregească ţara, aşa cum au făcut acum 100 de ani înaintaşii noştri. Ei au putut, noi de ce nu putem? Alte naţiuni au făcut-o? Noi de ce nu putem? Vă aduc aminte că stăzi poporul român trăiesc după voina lui Stalin şi Hitler, împărţit în două ţări, pentru că aşa au vrut Stalin şi Hitler. (...) O să auziţi destui neaveniţi care vor spune că nu vrea Moscova, Washington, Berlin. În Europa funcţionează doar o voinţă, a popoarelor. Aşa s-a reunificat Germania în baza actului de la Helsinki în 1975, aşa s-a despărţit Cehoslovlacia, tot în baza actului de la Helsinki şi se poate reîntregii România. Această naţiune nu-şi va dobândi demnitatea până când ţara nu va reîntregită. Mulţi spun – dar e prea costisitor pentru România. Vreau să vă spun că e mult mai costisitor să stăm despărţiţi", a mai spus Băsescu.

Băsescu, mesaj pentru Tăriceanu: Va fi cel mai bătrân preşedinte de partid

Traian Băsescu a declarat sâmbătă, la congresul PMP care va alege o nouă conducere, că, după retragerea sa, Călin Popescu Tăriceanu va deveni cel mai bătrân şef de partid.

"A venit vremea să-mi scriu memoriile. Mai e un lucru. Bine că nu i-a venit niciunui ziarist să spună că Băsescu e cel mai bătrân preşedinte de partid, abia aştept să se termine Congresul ca să ţip Tăriceanu e cel mai bătrân preşedinte de partid", a declarat Traian Băsescu.


Peste 2.500 de delegaţi participă la Congresul extraordinar al PMP, în care Traian Băsescu îşi va anunţa retragerea şi ulterior va fi aleasă noua conducerea a partidului. Eugen Tomac este singurul candidat pentru şefia formaţiunii.

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a declarat că va preda, sâmbătă, ştafeta la conducerea partidului, când va avea loc Congresul formaţiunii, la Parlament. În cursa pentru şefia PMP s-a înscris un singur candidat, actualul preşedinte executiv Eugen Tomac.

"Mâine vom avea un congres în care vom alege o nouă conducere a partidului. Eu voi rămâne partenerul PMP şi senator al PMP. Cu certitudine, ori de câte ori conducerea ce va fi aleasă mâine la congres va avea oricând deschisă uşa biroului meu să ne sfătuim, dar la 67 de ani a venit timpul să predau ştafeta şi să rămân pe lângă cei care vor conduce partidul. În orice caz, în România a trecut vremea partidelor de lider, nu pentru că nu ar mai fi posibil să crescă un partid cu un lider, dar s-au terminat, nu ai sunt. Mâine, la congres, trebuie să alegem o echipă de oameni care au arătat până acum că vor să facă politică, o echpă de oameni capabili să facă politică şi care să se dedice politicii în perioada următoare. Cred că mesajul principal care va fi dat mâine în PMP, va fi asumarea politică a resposabilităţii pentru reunificarea ţării", a declarat Traian Băsescu, la Parlament, unde s-au desfăşurat alegerile organizaţiei PMP Diaspora.

Deputatul Doru Petrişor Coliu a fost ales, vineri, în funcţia de preşedinte al organizaţiei PMP Diaspora de către reprezentanţi ai filialelor formaţiunii din 13 ţări.

La sfârşitul lunii mai, liderul PMP a declarat că la finalul mandatului de senator se va retrage din viaţa politică, dar că va rămâne preşedinte de onoare al partidului, funcţie din care se va implica, motivul retragerii fiind că ”a venit timpul să scrie cărţile mandatelor” sale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici