Finlanda şi Suedia semnalează unele progrese în negocierile NATO cu Turcia

Preşedintele finlandez Sauli Niinisto şi ministrul suedez de externe Ann Linde au declarat marţi că s-au înregistrat unele progrese în negocierile care vizează depăşirea obiecţiei Turciei faţă de oferta ţărilor nordice de a adera la NATO, scrie Reuters.

179 afișări
Imaginea articolului Finlanda şi Suedia semnalează unele progrese în negocierile NATO cu Turcia

Turcia a blocat solicitările Suediei şi Finlandei de a adera la alianţa militară occidentală, acuzându-le că susţin grupuri pe care Ankara le consideră teroriste.

Se aşteaptă ca liderii NATO să îl îndemne pe preşedintele turc Tayyip Erdogan să ridice veto-ul asupra candidaturilor lor atunci când se vor întâlni la Madrid pentru un summit de trei zile.

"Suntem pregătiţi pentru eventualitatea în care ceva pozitiv s-ar putea întâmpla astăzi, dar ar putea dura mai mult", a declarat Linde pentru cotidianul Svenska Dagbladet (SvD).

Finlandezul Niinisto a fost ceva mai precaut, spunând că a existat mai multă înţelegere în cadrul discuţiilor, dar că nu este nici optimist, nici pesimist în ceea ce priveşte rezultatul, înainte de întâlnirea sa cu Erdogan, liderul NATO Jens Stoltenberg şi premierul suedez Magdalena Andersson, care va avea loc la Madrid.

"Opinia generală este că discuţiile au decurs ceva mai bine, ceea ce ar trebui să însemne că înţelegerea a crescut oarecum de ambele părţi", a declarat Niinisto reporterilor, referindu-se la discuţiile precedente dintre diplomaţi.

Înainte de a pleca la summitul NATO de la Madrid, Erdogan a declarat că statele nordice trebuie să ia în considerare preocupările Turciei şi să ofere nu doar vorbe, ci şi rezultate, dacă vor să fie membre NATO.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici