Florin Iordache a depus la Camera Deputaţilor, în procedură de urgenţă, un proiect care vizează sesizările de neconstituţionalitate

Florin Iordache a depus la Camera Deputaţilor, în procedură de urgenţă, un proiect pentru completarea legii de funcţionare a Curţii Constituţionale, prin care sesizările de neconstituţionalitate pe hotărârile Parlamentului să fie depuse în maximum 15 zile de la publicarea lor în Monitorul Oficial.

9974 afișări
Imaginea articolului Florin Iordache a depus la Camera Deputaţilor, în procedură de urgenţă, un proiect care vizează sesizările de neconstituţionalitate

Florin Iordache a depus la Camera Deputaţilor, în procedură de urgenţă, un proiect care vizează sesizările de neconstituţionalitate

Astfel, la articolul 27 din Legea nr. 47/1992 proiectul legislativ depus la Camera Deputaţilor prevede completarea cu un nou alineat.

„(1¹) Sesizarea Curţii Constituţionale asupra hotărârilor plenului Camerei Deputaţilor, a hotărârilor plenului Senatului şi a hotărârilor plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului se formulează în maximum 15 zile de la publicarea acestora în Monitorul Oficial al României, Partea I”, potrivit proiectului de lege.

Iordache motivează iniţiativa prin necesitatea protejării raporturilor juridice născute după adoptarea actelor Parlamentului şi pentru „respectarea stabilităţii legislative”.

Deputatul PSD invocă o decizie a Curţii din anul 2018 care arată că posibilitatea depunerii nelimitate de obiecţii pe motive identice sau diferite, până la promulgarea de către Preşedintele României a unui act normativ, duce la blocarea indirectă a aplicării acestuia.

„Potrivit jurisprudenţei constante a Curţii Constituţionale, aşa cum reiese şi din Decizia Curţii Constituţionale nr. 67/2018 publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 223 din 13 martie 2018, «instituirea prin lege a unor termene nu are ca scop decât disciplinarea raporturilor juridice născute între părţi şi preîntâmpinarea unei conduite abuzive, şicanatorii, a titularilor dreptului pentru care se instituie obligaţia respectării acestor termene. Prin urmare, odată reglementate termenele procedurale şi substanţiale care vizează raporturile constituţionale dintre autorităţile publice, termene care au ca finalitate stabilirea unei rigori în derularea procedurii legislative, respectarea acestora se impune cu forţă egală tuturor subiectelor de drept care sunt obligate deopotrivă să se încadreze în prescripţia legală dacă apreciază că sunt temeiuri pentru sesizarea Curţii Constituţionale»”, explică social-democratul în expunerea de motive a iniţiativei.

Proiectul de lege a fost înregistrat la Camera Deputaţilor, pe 13 martie, în procedură de urgenţă, prim for sesizat, Senatul fiind decizional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici