Florin Roman: Nu putem sta într-o coaliţie, atâta timp cât nu se ascultă şi punctul nostru de vedere

„Noi nu putem sta într-o coaliţie, atâta timp cât nu se ascultă şi punctul nostru de vedere”, spune vicepreşedintele PNL Florin Roman, în contextul tensiunilor cu PSD legate de măsurile fiscale.

410 afișări
Imaginea articolului Florin Roman: Nu putem sta într-o coaliţie, atâta timp cât nu se ascultă şi punctul nostru de vedere

Florin Roman: Nu putem sta într-o coaliţie, atâta timp cât nu se ascultă şi punctul nostru de vedere

Premierul Marcel Ciolacu a provocat tensiuni în coaliţie, după ce a declarat la Aleph News că dacă PNL nu acceptă măsurile fiscale, îşi depune mandatul.

Florin Roman (PNL) spune că „e un gest de laşitate să dai bir cu fugiţii, atunci când lucrurile nu merg foarte bine şi este prima dată când un premier social-democrat se confruntă cu o astfel de situaţie, pentru că de obicei, stânga era obişnuită să guverneze după o guvernare de dreapta, care lua măsuri de reformare a statului. Dar nu cred că asta este soluţia. Nici noi nu am plecat şi nu am dat bir cu fugiţii de la guvernare, deşi am guvernat în perioade extrem de dificile, fie că vorbim de pandemia Covid, fie că vorbim de perioada de criză energetică, fie că vorbim de perioada declanşării conflictului din Ucraina”.

Vicepreşedintele PNL cere ca vocea liberalilor să fie ascultată în coaliţie.

„Noi nu putem sta într-o coaliţie, atâta timp cât nu se ascultă şi punctul nostru de vedere. Noi ca liberali nu putem fi de acord cu supraimpozitarea celor care deja plătesc taxe şi muncesc cinstit în această ţară. Mai întâi, din punctul nostru de vedere, trebuie făcută o reformă a administraţiei publice centrale, trebuie redus drastic numărul instituţiilor ineficiente, care se calcă în picioare ca atribuţii, trebuie redus numărul secretarilor de stat, al consilierilor, al funcţiilor de conducere. Apoi, trebuie să ne uităm la partea de colectare foarte serios, pentru că nu este normal ca din primele 200 de firme ca cifră de afaceri, 60 şi ceva de firme să se înregistreze cu profit zero sau cu pierderi şi aici vorbim în special de firmele cu capital străin (...). Este inadmisibil ca doar trei bănci din cele care acţionează în România să raporteze profit, iar cel mai mare profit a fost raportat de o bancă cu capital integral românesc. Este greu de crezut că într-o perioadă în care dobânzile au luat-o razna, băncile nu înregistrează profit (...). De asemenea, nu putem fi de acord ca statul să ia 45% din munca profesiilor liberale, fie că vorbim de medici, de avocaţi, de notari, oameni care câştigă o pâine cinstit, pe munca lor, iar statul pur şi simplu îi jefuieşte prin această suprataxare de 45% din venituri. Totodată, nu putem fi de acord cu scăderea plafoanelor pentru cele 368.000 de
micro-întreprinderi. Nu poţi să-i jupoi tot pe cei care ţin România pe linia de plutire”, a spus Roman, la RFI.

Întrebat dacă va ieşi PNL din coaliţie, dacă PSD insistă cu acele măsuri cu care liberalii nu sunt de acord, Florin Roman a spus: „Eu nu cred că vom ajunge acolo şi eu cred că domnul Ciolacu îşi va menţine promisiunea făcută la învestirea Guvernului Ciolacu, de a nu majora impozitele şi taxele şi eu cred că o asemenea discuţie poate fi făcută începând de anul viitor, în viitorul an fiscal. E foarte greu să vii peste noapte şi să bulversezi întreg Codul Fiscal, în baza unui buget care a fost prost construit de domnul Câciu”.

Întrebat, de asemenea, dacă ar trebui desfiinţat Ministerul Familiei, liberalul a răspuns: „Sunt convins că România poate funcţiona şi fără Ministerul Familiei, fără nici un fel de probleme, cum poate funcţiona şi fără şapte instituţii care au atribuţii de control similare, pe acelaşi domeniu. Vine şi Agenţia de Mediu şi Garda de Mediu şi Poliţia Economică şi DSP-ul şi DSV-ul şi toată lumea în control, cu aceleaşi atribuţii. Sunt multe lucruri care din punctul nostru de vedere trebuie regândite şi acum este momentul pentru acest lucru”.

El cred că Ministerul Familiei ar putea funcţiona şi ca agenţie sau autoritate: „Sigur că da. De ce să nu poată funcţiona sub forma unei agenţii sau a unei direcţii de specialitate în cadrul Ministerului Muncii? Sau de ce avem nevoie de Ministerul Energiei şi Ministerul Economiei? Eu cred că sunt două entităţi care pot funcţiona sub acelaşi minister şi sunt desigur foarte multe variante de a
simplifica această structură încă destul de obeză a statului”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici