Frunda: În următorii patru ani UDMR va dobândi autonomia culturală şi teritorială

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat, marţi seară, în faţa a circa şapte mii de persoane venite la un spectacol de campanie electorală organizat de uniune la Sala Sporturilor din Târgu-Mureş, că în următorii patru ani reprezentanţii UDMR vor dobândi autonomia culturală şi teritorială.

20 afișări
Imaginea articolului Frunda: În următorii patru ani UDMR va dobândi autonomia culturală şi teritorială

Frunda: În următorii patru ani UDMR va dobândi autonomia culturală şi teritorială (Imagine: Mediafax Foto)

"Acum 18 ani am redobândit terenurile luate abuziv, clădirile şcolilor, bisericilor, acum avem mai multe şcoli maghiare în Ardeal decât în perioada dintre cele două războaie mondiale. În peste o mie de localităţi avem inscripţii bilingve. În următorii patru ani va trebui să construim pe terenul autonomiei, trebuie să dobândim autonomie culturală şi teritorială, contăm pe dumneavoastră în 30 noiembrie. Suntem o familie şi numai împreună putem să ne chivernisim”, a spus Frunda.

Întrebat apoi de jurnalişti în legătură cu aceste afirmaţii, Frunda a spus că în anii '90 maghiarii din România au început să construiască pe drumul democraţiei, al drepturilor minorităţilor şi al statului de drept, iar în 18 ani au obţinut "drepturi care constituie părţi ale deciziei autonome".

"Acest drum trebuie continuat şi trebuie să obţinem cele două forme de autonomie - cea culturală, care este etnică şi cea teritorială, care nu este etnică, dar care se completează reciproc. Sper că vom fi într-o coaliţie guvernamentală şi nu am spus altceva decât ce spune trendul european. În Europa de astăzi autonomiile teritoriale sunt la ele acasă şi şi România va ajunge acolo. Dacă studiaţi ce spun reprezentanţii viitoarelor partide parlamentare româneşti, nu folosesc noţiunea de autonomie, dar cea de descentralizare o folosesc, ceea ce este cam acelaşi lucru", a adăugat Frunda.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici