Frunda: UDMR a pierdut ultima ocazie să părăsească coaliţia de guvernare

Senatorul UDMR Frunda Gyorgy a declarat, sâmbătă, la Târgu Mureş, că "UDMR a pierdut ultima ocazie să părăsească coaliţia de guvernare" după demisia premierului Emil Boc şi crede că nu mai poate ieşi "din horă" de acum înainte.

768 afișări
Imaginea articolului Frunda: UDMR a pierdut ultima ocazie să părăsească coaliţia de guvernare

Frunda: UDMR a pierdut ultima ocazie să părăsească coaliţia de guvernare (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Senatorul UDMR Frunda Gyorgy a declarat, de la tribuna Consiliului Reprezentanţilor Unionali, miniparlamentul UDMR, că şi el şi alţi colegi din Uniune au spus că formaţiunea trebuie să părăsească coaliţia de guvernare, însă după demisia premierului Emil Boc s-a pierdut "ultima ocazie" în acest sens.

"UDMR a pierdut ultima ocazie să părăsească coaliţia de guvernare. De când sunt în UDMR, cred că mai mulţi am fost de părere că trebuie să părăsim coaliţia şi să avem alegeri anticipate. Pe mine nu mă interesează ce face şeful statului, el are responsabilitatea sa, a mea e ocrotirea intereselor maghiarimii. Şi acum un an am avut un protocol cu PDL şi ştim că nu s-a ţinut de cuvânt în cele mai multe privinţe", a spus Frunda, adăugând că adoptarea Legii Educaţiei "a fost maximul", însă acum există "o problemă cu implementarea".

El a afirmat că UDMR nu mai poate ieşi "din horă" de acum înainte, avertizând că este posibil să înregistreze, din acest motiv, pierderi electorale.

"Dacă nu vom fi în stare să implementăm la nivel juridic această lege în Târgu Mureş (la Universitatea de Medicină şi Farmacie - n.r.), suntem pasibili de atac. S-a spus că UDMR va părăsi coaliţia dacă nu vor fi paşi înainte pe plan economic. Prea puţine s-au realizat. Acum vom semna un nou protocol. Eu cred că Legea minorităţilor nu va fi adoptată nici la nivel de comisie. Dacă acum am decis astfel, cred nu mai putem ieşi din horă, trebuie să rămânem până în pânzele albe, să suferim tot ce ţine de alegeri. Nu ştiu câţi deputaţi, senatori va avea România, s-ar putea să fim cu 60-70 persoane mai puţine şi pe lângă acestea vom avea o serie de atacuri. Nu cred că e o strategie bună să nu răspundem atacurilor. Să nu atacăm, dar să spunem ce am realizat şi să răspundem pentru deciziile ce nu au fost populare", a spus Frunda, care a subliniat că "ori faci reduceri de salarii, ori măreşti TVA, dar nu faci cele două lucruri deodată, sub nicio formă".

El a apreciat că atingerea rezultatelor din 2008 ale Uniunii - obiectivul anunţat de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor - va fi dificilă.

"Nu sunt optimist, vom avea greutăţi imense, vom atinge cu greu rezultatele din ultimii ani, două partide (maghiare - Partidul Civic Maghiar şi Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania - n.r.) ne vor ataca cu vrute şi nevrute, vom fi convocaţi la dezbateri TV (...). Noi vom fi într-o măsură privaţi de anumite posibilităţi în media, dar va fi o muncă de echipă, forţa stă în uniune", a spus Frunda.

El a spus că Uniunea a comis "o greşeală gravă" în ceea ce îl priveşte pe europarlamentarul Tokes Laszlo, preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, care a înregistrat PPMT.

"Noi l-am confirmat pe Tokes la europarlamentare şi am comis o greşeală gravă, am sprijinit o persoană care s-a întors complet împotriva noastră. Nu ne putem ascunde, trebuie să îl confruntăm. Cum l-am învins de multe ori, îl vom învinge şi acum", a spus Frunda.

Consiliul Reprezentanţilor Unionali, miniparlamentul UDMR, care s-a întrunit, sâmbătă, la Târgu Mureş, are pe ordinea de zi raportul preşedintelui unional, discuţii legate de acesta, dar şi un punct legat de adoptarea unui regulament pentru desemnarea candidaţilor Uniunii la alegerile locale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici