FT: Ungaria ar putea fi dată afară din formatul Bucureşti 9. Liderii statelor sunt exasperaţi că Viktor Orban blochează deciziile prin veto

Diplomaţii din grupul Bucureşti Nouă (B9) au discutat posibilitatea excluderii Ungariei de la viitoarele reuniuni, potrivit unor persoane familiare cu discuţiile citate de FT.

Urmărește
5016 afișări
Imaginea articolului FT: Ungaria ar putea fi dată afară din formatul Bucureşti 9. Liderii statelor sunt exasperaţi că Viktor Orban blochează deciziile prin veto

FT: Ungaria ar putea fi dată afară din formatul Bucureşti 9. Liderii statelor sunt exasperaţi că Viktor Orban blochează deciziile prin veto

În cadrul summit-ului Bucureşti 9 participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianţei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria. 
 
Formatul Bucureşti a plecat de la întâlnire din 4 noiembrie 2015 în Bucureşti la iniţiativa preşedintelui României Klaus Iohannis şi a preşedintelui Poloniei Andrzej Duda.
 
Liderii statelor, miniştrii de externe şi miniştrii apărării se reunesc în mod regulat pentru a-şi coordona abordarea politicilor de securitate, în special în ceea ce priveşte apărarea frontierelor estice.
 
În cadrul unor reuniuni recente, Ungaria s-a opus prin veto concluziilor comune ale grupului referitoare la creşterea ajutorului acordat Ucrainei şi la aprobarea oricăror măsuri luate de NATO pentru a spori sprijinul militar acordat acestei ţări sau pentru a accelera candidatura acesteia la statutul de membru al alianţei.
 
Tacticile de blocaj ale Ungariei în UE în ceea ce priveşte ajutorul acordat Ucrainei şi negocierile de aderare a Kievului au făcut ca mulţi aliaţi să nu mai aibă răbdare.
 
Liderii B9 se întâlnesc astăzi la Riga, iar oficialii spun că Ungaria refuză din nou să aprobe un proiect de declaraţie asupra căruia ceilalţi au căzut de acord.
 
Discuţiile privind excluderea Budapestei sunt „foarte serioase”, a declarat una dintre persoane, adăugând că „probabil că ne întâlnim în acest format pentru ultima dată”.
 
O a doua persoană a declarat că întâlnirile recente au fost caracterizate de discuţii „dure” şi că va fi dificil să se organizeze întâlniri viitoare dacă acestea nu vor deveni mai colaborative.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici