Gabriel Oprea: Bugetul Apărării va fi în 2010 similar celui din 2009, respectiv 1,31% din PIB

Candidatul pentru funcţia de ministru al Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, a declarat, marţi, la audierile în Comisiile de apărare din Parlament, că, în urma discuţiei informale desfăşurate la nivelul Guvernului, bugetul Apărării pe 2010 va fi similar celui din 2009, respectiv 1,31% din PIB.

45 afișări
Imaginea articolului Gabriel Oprea: Bugetul Apărării va fi în 2010 similar celui din 2009, respectiv 1,31% din PIB

Gabriel Oprea: Bugetul Apărării va fi în 2010 similar celui din 2009, respectiv 1,31% din PIB (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Oprea a susţinut, la audieri, că va demisiona de la şefia Apărării dacă bugetul instituţiei nu va fi 2% din PIB în condiţiile în care economia României va fi redresată.

El a mai arătat că are în vedere şi o serie de formule extrabugetare dar a subliniat că acestea vor fi luate în vedere doar punctual şi dacă va fi cazul.

"Dacă, în momentul în care România este redresată economic, nu va primi cel puţin 2%, cât aţi propus dumneavostră (parlamentarii din Comisiile de Apărare din Cele două Camere, n.r.), îmi dau demisia. Ca să fie foarte clar. Sunt convins că voi fi sprijinit de Parlament, de prim-ministru, de Guvern şi de preşedinte României, fiindcă este comandantul suprem al Armatei" a spus Oprea la audieri.

El a subliniat că Armata României reprezintă cel mai bun ambasador al României, dar a precizat că dacă ministerul Apărării nu va beneficia de un buget apropiat de cel asumat, respectiv 2,38% din PIB, există riscul să nu se îndeplinească obiectivele asumate.

Oprea a arătat că, date fiind condiţiile financiare actuale, îşi doreşte ca orice contract să fie dezbătut mai întâi în Comisiile reunite de Apărare ale celor două Camere, iar apoi în plenul reunit.

El a mai spus că, în acest moment, fiind criză, se poate vorbi totuşi de redimensionarea planificării, şi a apreciat că bugetul trebuie cheltuit în mod "transparent şi chibzuit".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici