Video Geoană: Declaraţia lui Nuland, critică la adresa regimului Orban, dar şi avertisment privind corupţia - VIDEO

Fostul ministru de Externe şi ambasador al României în SUA, Mircea Geoană, a susţinut, vineri, că recenta declaraţie a Victoriei Nuland reprezintă cea mai directă, neechivocă şi clară critică la adresa regimului Orban din Ungaria, dar şi un avetisment privind întreaga regiune privind corupţia.

369 afișări

Este, fără îndoială, cea mai directă critică la adresa regimului Orban pe care am auzit-o din partea unui oficial america. Într-un fel, puteam prevesti această declaraţie, extrem de clară şi neechivocă, din discursul preşedintelui Obama la Adunarea Generală ONU, când a existat o referire la fel de directă cu privire la acea declaraţie profund nocivă pe care premierul Orban a făcut-o cu privire la existenţa unei aşa-zise democraţii neliberale - deci, practic, propagandă pentru dictatură şi autoritarism”, a spus Geoană.

El a arătat că, prin această declaraţie, Nuland a atras atenţia, în acelaşi timp, şi asupra faptului că securitatea în regiune, oferită de SUA, nu este una gratuită, ci trebuie să aibă un corespondent în lupta împotriva corupţiei.

”În acelaşi timp, doamna Nuland, cu obişnuita sa vervă, a atras atenţia întregii regiuni post-comuniste, astăzi membri NATO şi UE, că securitatea oferită în principal de către America şi care este reconfirmată la cel mai înalt nivel prin articolul 5 al NATO, trebuie să aibă parte ca răspuns din partea regiunii de un efort comun de luptă împotriva corupţiei”, a spus Geoană.

În opinia sa, declaraţia lui Nuland a fost una extrem de directă împotriva regimului Orban din Ungaria, regim care, pe lângă gesturi nedemocratice, a şi încălcat o minimă solidaritate regională atunci când a reconfirmat relaţia în zona de energie cu Federaţia Rusă, dar şi atunci când a refuzat să reexporte prin conductele din Ungaria energie către Ucraina.

Este cea mai clară critică la adresa unui regim care se îndreaptă tot mai mult către o formă modernă de populism şi autoritarism, dar şi un avertisment la fel de clar pentru întreaga regiune că securitatea nu vine pe gratis şi că lupta împotriva corupţiei trebuie să continue cu intensitate şi perseverenţă”, a spus Geoană.

El a spus că declaraţia e şi un avertisment, având în vedere că nu se poate ignora faptul că nivelul înalt de corupţie care încă există în regiune este un factor de insecuritate şi o vulnerabilitate strategică pentru ţările din regiune.

”Nu cred că (Nuland - n.r.) a făcut referiri explicite la adresa României. Discuţia dintre premierul Ponta şi doamna Nuland la New York a fost una extrem de constructivă şi a fost o reconfirmare a angajamentului României de a merge mai departe la calea prevenirii şi combaterii corupţiei, precum şi o reconfirmare a unui statut strategic privilegiat în relaţia româno-americană”, a mai spus Geoană.

Subsecretarul de Stat american pentru Afaceri Euroasiatice, Victoria Nuland, a criticat joi liderii central-europeni care profită de apartenenţa la UE şi NATO dar ignoră valorile democratice, oficialul american criticând şi protejarea oficialilor corupţi de urmărirea judiciară, fără a nominaliza explicit vreo ţară.

”La fel cum lucrăm împreună pentru a apăra valorile noastre la nivel extern, trebuie să le fortificăm şi la nivel intern. În Europa Centrală de astăzi, aş spune că ameninţările interne la adresa democraţiei şi libertăţii sunt la fel de îngrijorătoare. În această regiune, cele două cancere, regresul democratic şi corupţia, ameninţă visul pentru care atât de multe persoane au muncit începând din 1989. Şi vedem lideri din regiune care, în timp ce culeg beneficiile apartenenţei la NATO şi UE, par să fi uitat valorile pe care se bazează aceste instituţii", a afirmat oficialul american.

"Aşa că astăzi îi întreb pe aceşti lideri: Cum puteţi dormi sub umbrela Articolului 5 al NATO noaptea, în timp ce ziua promovaţi "democraţia iliberală", încurajaţi naţionalismul, impuneţi restricţii presei sau demonizaţi societatea civilă! Pun aceeaşi întrebare şi în legătură cu cei care protejează oficialii corupţi de urmărirea judiciară, evitând Parlamentul atunci când este convenabil pentru ei sau fac afaceri care cresc dependenţa ţărilor lor de o sursă de energie în pofida politicii declarate de diversificare", a adăugat Nuland.

SUA ar trebui să numească un ambasador la Budapesta care să obţină informaţii corecte despre Ungaria, a declarat, joi, la Washington Zsolt Nemeth, şeful Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul ungar, ca răspuns la acuzaţiile subsecretarului de Stat american Victoria Nuland, relatează MTI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici