Geoană: Există riscul tăierii fondurilor europene după raportul CE din vară

Preşedintele PSD Mircea Geoană a declarat, luni, că există informaţii coerente şi solide care indică riscul tăierii fondurilor europene după Raportul CE pe Justiţie din vară, lansând un apel către preşedintele Traian Băsescu să ia măsuri împreună cu instituţiile abilitate pentru a evita acest risc.

16 afișări
Imaginea articolului Geoană: Există riscul tăierii fondurilor europene după raportul CE din vară

Preşedintele PSD, Mircea Geoană (Imagine: Mediafax Foto)

"Există, în acest moment, informaţii coerente şi solide care anunţă pericolul ca după Raportul Comisiei Europene din luna iulie să existe, repet, riscul unei tăieri a fondurilor europene pentru România", a spus Geoană.

El a adăugat că este "un element care are cauze multiple, dar are ca pretext principal lipsa de reformă în domeniul justiţiei din România".

"În acest context, decizia partidului nostru este de a trimite cele două coduri, codurile Penal şi Civil finalizate în comisiile speciale ale Parlamentului, către preşedintele României, reamintindu-i preşedintelui că a fost cel care a convocat la Palatul Cotroceni o întâlnire cu toţi factorii decidenţi, în încercarea de a găsi răspunsurile pentru un raport pozitiv al Comisiei Europene la adresa României", a spus Geoană.

El a spus că face, în numele PSD, un apel la şeful statului, "în calitatea sa de principal coordonator al instituţiilor legate de Justiţia din România în ultimii cinci ani de zile, să ia toate măsurile necesare, într-un contact direct cu ministrul Justiţiei, cu procurorul general, cu şeful DNA, cu conducerea Consiliului Superior al Magistraturii şi cu Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie şi de a lua toate măsurile necesare la nivelul statului român şi la nivelul Guvernului pentru a preîntâmpina acest risc masiv la adresa intereselor şi reputaţiei României în Europa".

Întrebat de ziarişti dacă are informaţii că ar exista o condiţionalitate la nivelul Comisiei Europene a alocării de fonduri în schimbul finalizării codurilor juridice până la 15 mai, Geoană a reiterat faptul că, oficial, Comisia Europeană, prin purtătorul său de cuvânt şi prin comisarul pe Justiţie, au negat această ipoteză.

"Nu cred că data de 15 mai este impusă de Comisia Europeană. Dacă Traian Băsescu consideră că această dată se impune pentru a evita sancţiunile la adresa României, noi îi spunem unde suntem astăzi cu Codurile şi îi cerem să ia măsurile care se impun, are o responsabilitate directă faţă de bunul mers al Justiţiei şi faţă de riscul existenţei unor sancţiuni la adresa României. (...) Oficial, Comisia Europeană ne-a transmis că nu există o asemenea condiţionalitate. Poate că preşedintele are mai multe informaţii, din mai multe zone şi aşteptăm să ne comunice", a afirmat liderul PSD.

El a spus că, din punctul de vedere al PSD, Parlamentul s-a achitat de sarcina care îi revenea în ceea ce priveşte obligaţiile din cadrul mecanismului de cooperare şi verificare pe Justiţie.

"Întreaga responsabilitate pentru evitarea acestui risc (de a pierde fondurile europene – n.r.) aparţine în principal preşedintelui, pentru că el este cel care a instalat-o la Ministerul Justiţiei pe Monica Macovei, el este cel care l-a avut la Ministerul Justiţiei, şi înainte şi după 2008, pe Cătălin Predoiu", a continuat Geoană.

Liderul PSD a spus că îi va trimite şefului statului o scrisoare în cursul zilei de luni, solicitându-i să se achite de datoria ce decurge din funcţia de preşedinte în ceea ce priveşte eventuala condiţionalitate între accesarea fondurilor europene şi reforma în Justiţie.

Pe de altă parte, Geoană a precizat că a solicitat şi Comisiei juridice a Senatului invitarea urgentă a ministrului Justiţiei la audieri, pentru a da explicaţii complete cu privire la eventualele condiţionalităţi ce trebuie îndeplinite pentru evitarea riscului pierderii fondurilor europene.

"Termenul de 15 mai, propus de preşedinte, se apropie de scadenţă. Am considerat că este un gest de politeţe şi de reponsabilitate politică să îl informăm pe preşedinte ce s-a întâmplat până acum cu codurile în Parlament şi să întrebăm pe cel ce răspunde direct de soarta Justiţiei ce măsuri crede că se impun", a spus el.

Pe de altă parte, Geoană a făcut un apel la toate partidele, indiferent de doctrină, să facă un fond comun pentru a preîntâmpina situaţia în care România ar putea pierde fondurile europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici