Geoană: Luni, la ora 13.00, Birou Permanent, în care sunt dispus să ascult toate argumentele

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, vineri, că a consultat membrii Biroului Permanent după ce PDL a cerut convocarea acestuia şi a constatat că o largă majoritate, inclusiv UDMR, este în favoarea organizării şedinţei, luni, la ora 13.00.

14 afișări
Imaginea articolului Geoană: Luni, la ora 13.00, Birou Permanent, în care sunt dispus să ascult toate argumentele

Geoană: Luni, la ora 13.00, Birou Permanent, în care sunt dispus să ascult toate argumentele (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"În momentul în care am primit din partea reprezentanţilor PDL şi a independenţilor, fără UDMR, solicitarea de a avea o întâlnire, pentru a putea discuta elementele legate de dezbaterea moţiunii de cenzură, am acceptat fără rezerve şi am propus ora care îmi era convenabilă şi utilă - mâine (sâmbătă - n.r.), la ora 12.00. Între timp, cei de la PDL s-au răzgândit şi au solicitat convocarea Biroului Permanent al Senatului, care este deja o altă propunere şi de o altă dimensiune. În clipa respectivă, am făcut ceea ce fac de fiecare dată când este vorba de o propunere de Birou Permanent al Senatului, extraordinară, în afară de graficul săptămânal şi am consultat membrii Biroului Permanent. Şi am constatat că o largă majoritate, inclusiv reprezentanţii UDMR, sunt în favoarea convocării acestuia luni, la ora 13.00. Aceasta este şi decizia mea, pentru că este dreptul lor ca un grup parlamentar sau cinci membri ai Biroului Permanent să solicite convocarea Biroului Permanent şi este obligaţia preşedintelui Senatului să convoace Biroul Permanent după consultarea membrilor acestui birou", a explicat Geoană.

El a mai spus că ar fi putut intra "într-un joc politicianist", cum probabil ar fi preferat democrat-liberalii, dar nu a făcut aceasta şi, din punctul său de vedere, subiectul este închis.

"Aş fi putut să intru într-un joc politicianist, cum probabil ar fi preferat şi doamna Boagiu şi cei de la PDL, specializaţi în astfel de joc, ca să convocăm un Birou Permanent la care să nu vină majoritatea şi să-i lăsăm iarăşi singuri să vorbească în faţa microfoanelor radiourilor şi televiziunilor. N-am făcut acest lucru deci, din punctul meu de vedere, subiectul este închis. Luni, la ora 13.00, Birou Permanent, în care sunt absolut dispus să ascult toate argumentele pe care oricine le poate prezenta", a subliniat el.

Vicepreşedintele Senatului Anca Boagiu (PDL) i-a cerut, vineri, preşedintelui acestui for legislativ, Mircea Geoană, să îşi menţină propunerea de convocare a membrilor Biroului Permanent, sâmbătă, la ora 12.00, menţionând că speră ca acesta "să nu rateze şi ultima şansă de a intra în legalitate".

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, preciza, într-o scrisoare adresată vicepreşedintelui Senatului, Anca Boagiu, că a convocat şedinţa BP al Senatului pentru luni, la ora 13.00, menţionând că a înţeles din scrisoarea PDL de vineri că nu există interes pentru întâlnirea de sâmbătă anunţată de el.

Anterior, grupul PDL din Senat îi solicitase, vineri, printr-o scrisoare, lui Mircea Geoană să convoace Biroul permanent al acestei Camere. Traian Igaş, lider al senatorilor PDL a precizat că preşedintele Senatului n-a făcut o invitaţie către toţi membrii Biroului permanent şi a tuturor liderilor partidelor politice, cu excepţia PDL şi UNPR.

Grupul parlamentar PDL din Senat a anunţat, vineri, printr-un comunicat, că îi adresează un ultimatum preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, pentru convocarea urgentă a şedinţei Biroului Permanent conform Regulamentului, arătînd că i-a trimis acestuia o scrisoare în acest sens.

Preşedintele Traian Băsescu a trimis conducerii Parlamentului, joi, o scrisoare privind devansarea dezbaterii moţiunii de cenzură, în condiţiile în care data decisă de Parlament în acest sens este 15 iunie. Şeful statului a invocat prevederi constituţionale potrivit cărora moţiunile de cenzură se dezbat după trei zile de la prezentarea în plen.

Geoană a declarat, ulterior, că cererea preşedintelui nu este justificată. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, s-a declarat surpinsă de declaraţia preşedintele Senatului, care a refuzat convocarea Birourilor Permanente, menţionând că, prin decizia lui Geoană, nu se vor convoca Birouri reunite vineri, iar moţiunea va fi votată marţi.

Geoană i-a adresat preşedintelui Băsescu, joi, o scrisoare în care îi răspunde la solicitarea privind devansarea dezbaterii moţiunii de cenzură, precizând că, potrivit Constituţiei, dezbaterea are loc după 3 zile de la prezentare, adică nu înainte de 3 zile.

Anca Boagiu a anunţat că membrii Biroului Permanent al Senatului şi liderii de grup din partea PDL, UDMR şi UNPR au decis să îl invite pe preşedintele Senatului, vineri, la o discuţie privind cauzele care au dus la poziţia acestuia de blocare a convocării unei şedinţe a Birourilor Reunite ale celor două Camere, în ciuda unei solicitari în acest sens venite din partea Preşedintei Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a invitat conducerea Senatului, sâmbătă, la ora 12.00, la o "discuţie lămuritoare privind dezbaterea moţiunii de cenzură", în care să fie identificate "soluţiile optime pentru acest moment politic extrem de important".

Potrivit Regulamentului Senatului, Biroul Permanent se convoacă din oficiu de către preşedintele Senatului sau la solicitarea a cel puţin cinci dintre ceilalţi membri ai săi, a unui grup parlamentar sau a cel puţin şapte senatori independenţi. Convocarea trebuie însoţită de o propunere de ordine de zi şi, eventual, de o propunere privind invitarea altor persoane la anumite puncte de pe ordinea de zi. De asemenea, Biroul permanent lucrează în prezenţa majorităţii membrilor săi şi adoptă hotărârile cu votul deschis al majorităţii membrilor prezenţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici