Geoană: Proiectul de buget este nerealist

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, miercuri, că proiectul bugetului de stat pe anul 2008 elaborat de Guvern este unul nerealist şi nefondat şi în actuala formă nu are cum să întrunească voturile parlamentarilor social-democraţi.

2 afișări
Imaginea articolului Geoană: Proiectul de buget este nerealist

Geoană: Proiectul de buget este nerealist

Geoană a declarat că, la o primă evaluare, proiectul de buget elaborat de Guvern este unul nerealist şi nefondat, el fiind produsul unui "guvern bazat pe vise, nu pe realităţi".

Liderul PSD a afirmat că estimarea Guvernului, privind o creştere economică în 2008 de peste 6%, este contrazisă de majoritatea analizelor independente.

Geoană a spus că şi ţinta de inflaţie stabilită de Guvern la 3,8% este nerealistă, estimările făcute de Fondul Monetar indicând o inflaţie de 5-6%.

"Guvernul nu ştie ce va culege, fundamentele bugetului sunt nerealiste", a adăugat el.

Geoană a apreciat că proiectul de buget este de "inspiraţie CSP-istă", nefiind unul european şi neavând capitole de programare multianuală a bugetului, ceea ce ar arăta că actualul guvern nu a reuşit să depăşească "un stereotip, un clişeu".

Liderul social-democrat a afirmat că şi proiectarea veniturilor şi a cheltuielilor la buget este nerealistă, el catalogând drept "manieră Munchausen-iană" estimarea unui venit de 39% în 2008, în condiţiile în care Guvernul nu a reuşit în 2007 să ajungă la cifra prognozată, de 31% venituri la buget.

"Tăriceanu se pare că vine pielea ursului din pădure", a apreciat Geoană.

El a criticat estimarea făcută de Guvern, cu privire la 70% grad de absorbţie al fondurilor europene, argumentând că, în condiţiile în care în 2007 gradul de absorbţie a fost zero, estimarea pentru 2008 este "un joc de-a ceva înmulţit cu zero".

"În acest moment, bugetul nu are cum să întrunească voturile PSD. Vom introduce amendamentele noastre şi, dacă vor fi acceptate, atunci proiectul de buget are şanse să treacă, dacă nu, atunci vom vota în consecinţă", a declarat liderul social-democrat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici