Geoană: Regret faptul că începutul discuţiei cu FMI a fost oarecum în ceaţă

Liderul PSD, Mircea Geoană, a declarat, marţi seară, că regretă faptul că începutul discuţiilor cu FMI privind un eventual împrumut a fost "oarecum în ceaţă", menţionând că îi va solicita premierului Emil Boc convocarea unei şedinţe a liderilor coaliţiei pentru cel mai târziu joi.

16 afișări
Imaginea articolului Geoană: Regret faptul că începutul discuţiei cu FMI a fost oarecum în ceaţă

Geoană: Regret faptul că începutul discuţiei cu FMI a fost oarecum în ceaţă (Imagine: Mediafax Foto)

Preşedintele PSD a afirmat, la finalul unei întâlniri a liderilor PSD cu miniştrii social-democraţi, că va discuta tema eventualului împrumut extern, miercuri, cu PDL, într-o întâlnire premergătoare şedinţei de Guvern. El a menţionat că îi va solicita premierului Emil Boc convocarea unei şedinţe a liderilor coaliţiei de guvernare pentru cel mai târziu joi.

Liderul PSD a apreciat că Guvernul are obligaţia de a furniza un răspuns la actuala criză economică şi să elaboreze un plan pentru evitarea recesiunii.

"Cred că a venit clipa să discutăm la modul cel mai serios capacitatea actualului guvern de a propune României un pachet care să menţină în anul 2009 creşterea economică, să evităm recesiunea, să stabilim un plan de măsuri de creare de locuri de muncă, de sprijinire pentru anumite sectoare economice, problema reluării creditării în economia reală şi finanţarea deficitului extern", a declarat el.

Geoană a spus că regretă faptul că iniţierea discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional nu a fost discutată transparent în coaliţia PDL-PSD.

"Nu vă ascund faptul că regret că acest început de discuţie cu FMI a fost şi rămâne oarecum într-o ceaţă şi un mister nejustificat. Nu cred că este ceva nefiresc să existe o discuţie preliminară cu FMI, dar este foarte rău şi foarte dăunător să intrăm în eventuale negocieri fără să avem un mandat clar de negociere, fără să avem un proiect clar de evitare a recesiunii economice şi fără o imagine clară cu privire la consecinţele şi condiţiile unui astfel de acord", a subliniat Geoană.

Liderul PSD a afirmat că Executivul şi coaliţia de guvernământ au obligaţia să ofere întâi răspunsuri la aceste probleme şi apoi să îşi pună problema unui eventual acord cu FMI.

"Unii se pare că încearcă să rezolve problema situaţiei economice dificile a României printr-un acord cu FMI. Greşit. Un acord eventual cu FMI poate să fie eventual o ultimă concluzie într-un pachet cuprinzător de măsuri. (...) Nu vă ascund preocuparea mea (...) că în acest moment vedem un risc de fracturare a Europei Centrale, un număr de ţări precum Polonia, Cehia, Slovacia încearcă şi par să găseasc o soluţie care exclude un acord cu FMI, iar pe de altă parte se creează o zonă de risc de contaminare extrem de periculoasă în ţările din sudul Europei, începând cu Ungaria şi Ucraina, continuând cu Bulgaria şi Serbia şi uşor-uşor şi România", a spus Geoană.

El a insistat asupra necesităţii ca PDL şi PSD să stabilească un mandat clar al negocierii pentru un eventual acord cu FMI.

"Pentru numele lui Dumnezeu, ce mare mister este că pleacă doi reprezentanţi la Washington sau că vin doi reprezentanţi FMI la Bucureşti? Ce mare secret de stat este aici? De ce trebuie să aflăm din presă sau din informaţii mai mult sau mai puţin verificate de la Washington sau din alte surse?", s-a întrebat Geoană.

El a apreciat, întrebat dacă PDL a omis intenţionat să informeze PSD despre scrisoarea trimisă de Ministerul Finanţelor Comisiei Europene, că inclină să creadă că ar fi vorba de un mod netransparent de funcţionare a instituţiilor şi nu al miniştrilor.

"Cred că s-au obişnuit prea mult funcţionarii cu rang înalt de prin ministere să poarte un astfel de dialog, într-un spirit lipsit de transparenţă. Este o notă proastă pentru cei care se pare că intenţionează să împingă ţara într-un acord cu FMI că această dezbatere nu a avut loc din timp, cu cifre pe masă, transparent şi public. (...) A venit clipa pentru o discuţie cu cărţile pe faţă, pentru că tema este foarte serioasă ca să mai fie în apanajul a doi, trei miniştri sau a doi, trei funcţionari de la Ministerul Finanţelor sau de la Banca Naţională", a adăugat Geoană.

Citeşte şi

România vrea să împrumute 19 miliarde de euro - surse

FMI vine la Bucureşti pentru a discuta un acord

Guvernul cere CE începerea negocierilor pentru împrumut

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici