Geoană: Vorbesc despre România ca despre o viitoare putere politică, economică, militară

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, consideră că „România are o vocaţie multiregională indiscutabilă”, iar acesta ar trebui să fie şi „nivelul de ambiţie” al ţării noastre, despre care vorbeşte ca despre o viitoare putere politică, economică, militară şi tehnologică multiregională.

505 afișări
Imaginea articolului Geoană: Vorbesc despre România ca despre o viitoare putere politică, economică, militară

Mircea Geoană a susţinut joi un discurs în cadrul dezbaterii „Construind România 2030: O viziune pentru dezvoltare sustenabilă", organizată de Asociaţia „Proiectul România 2030”, în parteneriat cu Atlantic Council - Freedom and Prosperity Center.

„Eu vorbesc despre România ca despre o viitoare putere politică, economică, militară şi tehnologică multiregională. O putere care să exercite influenţă pozitivă pe un arc de cerc care să acopere Marea Neagră extinsă, Europa de Est, Centrală şi de Sud-est. De la Marea Caspică la Mediterană şi pe întreg noul flanc estic al NATO”, a afirmat Mircea Geoană.

În opinia sa, „România nu are voie să nu profite de această mare transformare” de la nivel global.

„Războiul şi reverberaţia sa globală nu trebuie să fie o nouă povară istorică, ci trebuie să devină oportunităţi de fructificat şi lecţii de învăţat (…) Dacă sunt privite cu inteligenţă, riscurile pot deveni oportunităţi. Urgenţele se schimbă, comerţul îşi modifică rutele, pieţele se mută, forţa de muncă migrează, investiţiile se transferă în locuri strategice. Europa îşi reevaluează resursele şi partenerii. America îşi întăreşte alianţele. Importanţa statelor din flancul estic a crescut, tocmai pentru că acest flanc a devenit între timp centrul unei preocupări globale. Venirea Finlandei şi Suediei, dar şi a Moldovei, Ucrainei, Georgiei şi a Balcanilor de Vest către familia democraţiilor europene este o şansă pentru România de a evada de la periferia Europei şi a merge, energic şi asumat, către centrul acesteia”, a punctat Secretarul General Adjunct al NATO.

Mircea Geoană consideră că „întârzierea istorică pe care România încă o are faţă de grupul democraţiilor bogate din Europa poate începe acum o recuperare în forţă”.

„Putem deveni un partener major al reconstrucţiei est-europene, europene şi occidentale, tocmai pentru că putem proteja şi dezvolta valorile lumii libere în această zonă turbulentă. România a atras atenţia aliaţilor noştri prin relevanţa ei strategică, dar asta nu e de ajuns. E nevoie, în plus, de voinţă politică şi de iniţiativă economică, pentru a transforma geografia şi criza în salt de civilizaţie”, a punctat Secretarul General Adjunct al NATO.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici