George Ciamba: Concluziile Consiliului pot constitui baza unei legislaţii viitoare împotriva fake news şi a atacurilor informatice

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, legat de concluziile Consiliului UE cu privire la protejarea proceselor electorale, că este important ca Europa să fie apărată de interferenţe, fie că este vorba despre atacuri cibernetice sau de fake news.

491 afișări
Imaginea articolului George Ciamba: Concluziile Consiliului pot constitui baza unei legislaţii viitoare împotriva fake news şi a atacurilor informatice

George Ciamba: Concluziile Consiliului pot constitui baza unei legislaţii viitoare împotriva fake news şi a atacurilor informatice

"Avem concluzii de Consiliu, care vizează modul în care trebuie protejate procesele electorale care vor avea loc în Europa de interferenţele din afara spaţiului european. Este o abordare holistică, ce vrea să pună împreună lupta împotriva dezinformării cu cea a atacurilor cibernetice pentru a creşte rezistenţa sistemului. Documentul, care va fi preluat de Consiliul European în luna martie, face referire la posibile surse din afara spaţiului UE, cu precizare directă la surse ruseşti. Din prima zi a preşedinţiei rotative exercitată de România, a fost o prioritate modalitatea în care vom proteja procesele electorale, lucru relevat şi de adoptarea legislaţiei europene în ceea ce priveşte protecţia datelor personale, în contextul scandalului Cambridge Analytica, şi anume faptul că nu pot fi cerute şi folosite date personale în scop electoral", a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, pentru MEDIAFAX.

"Concluziile reprezintă o ilustrare nelegislativă, dar care pot constitui baza unei legislaţii viitoare, inclusiv atribuirea de atacuri informatice şi fake news şi un regim de sancţiuni pentru cei care vor apela la aceste măsuri pentru a afecta rezultatul alegerilor. Alegerile europarlamentare sunt cel mai mare exerciţiu electoral, fiind vorba despre o populaţie de aproape 500 de milioane de locuitori, care este chemată să voteze. Vorbim despre un exerciţiu complex, inclusiv modalităţile de vot care sunt pe teritoriul ţărilor membre şi votarea care are loc pe o perioadă mai extinsă", a mai spus ministrul.

Consiliul UE a propus, marţi, o serie de măsuri pentru contracararea campaniilor care au scopul dezinformării, subliniind că este necesară o abordare sistemică pentru respingerea riscurilor hibride şi cibernetice asupra proceselor electorale.

Consiliul Uniunii Europene subliniază, conform concluziilor prezentate pe site-ul instituţiei, că "ameninţările la adresa proceselor electorale pot lua diverse forme, inclusiv de tip hibrid, cibernetic şi pentru dezinformare".

"Prin urmare, este necesară o abordare holistă, completă, precum şi acţiuni decisive pentru contracararea acestor ameninţări antagonice şi subversive", subliniază Consiliul UE.

Instituţia evidenţiază necesitatea "abordării securităţii cibernetice printr-un sistem coerent, la nivel naţional, european şi mondial", prin măsuri de protejare a proceselor electorale şi a participanţilor la dezbateri democratice de ameninţările cibernetice", ţinându-se cont de faptul că responsabilitatea organizării alegerilor intră în competenţa statelor membre, inclusiv în cazul scrutinului europarlamentar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici