Gheorghe Muscalu şi Mona-Lisa Neagoe au primit aviz pentru CSM din partea Comisiei juridice

Procurorul Gheorghe Muscalu şi judecătoarea Mona-Lisa Neagoe au primit, luni, aviz favorabil din partea Comisiei juridice a Senatului pentru validarea în calitate de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

299 afișări
Imaginea articolului Gheorghe Muscalu şi Mona-Lisa Neagoe au primit aviz pentru CSM din partea Comisiei juridice

Gheorghe Muscalu şi Mona-Lisa Neagoe au primit aviz pentru CSM din partea Comisiei juridice (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Mona-Lisa Neagoe, preşedinte al Departamentului Superior al Secţiei Penale din cadrul Tribunalului Municipiului Bucureşti şi Gheorghe Muscalu, procuror în cadrul DIICOT, propus ca membru CSM de către Parchetul de pe lângă ICCJ, au primit votul unanim al celor cinci membri ai comisiei prezenţi la şedinţă.

Candidaturile celor doi urmează să fie validate de plenul Senatului.

În cadrul audierilor, judecătorul Mona-Lisa Neagoe şi-a exprimat intenţia de a sprijini sistemul judiciar pentru pregătirea lui în vederea implementării noilor coduri.

"Dacă aceste reglementări nu sunt bine pregătite, prin asigurarea unei infrastructuri şi a unor resurse umane corespunzătoare, vom avea un mare eşec", a fost de părere aceasta.

În opinia sa, ar trebui să se analizeze cu o mai mare atenţie discrepanţa între instanţele mari şi cele mici în privinţa volumului de activitate pe judecător.

"Dacă nu avem condiţii corespunzătoare de lucru, nici imaginea noastră nu va fi prea bună", a spus Mona-Lisa Neagoe.

Întrebată de către preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă (PSD), despre lipsa de solidaritate în interiorul CSM, Mona-Lisa Neagoe a opinat că o ruptură de coeziune în interiorul CSM provoacă o imagine de nedorit şi face ca instituţia să-şi piardă din substanţă, iar mesajul ei nu mai este credibil şi nici nu poate fi promovat corespunzător.

Potrivit afirmaţiilor sale, această problemă se poate extrapola şi în cadrul colaborării dintre puteri.

"Un dialog permanent şi o comunicare bună vor duce întotdeauna la rezultate. Dacă rămânem încrâncenaţi în orgolii personale, nimeni nu va avea de câştigat", a spus Neagoe.

Gheorghe Muscalu a apreciat, în cadrul audierilor în comisie, că principiul separării puterilor în stat nu elimină colaborarea şi conlucrarea între instituţii.

"Dacă am poziţiona puterile în stat, fiecare la locul ei, fără interferenţe din punct de vedere managerial, nu cred că ar ieşi ceva foarte bun", a spus Muscalu.

În opinia sa, colaborarea trebuie să fie un mod de lucru care să presupună discuţii şi găsirea unor soluţii cât mai bune pentru fiecare palier în parte.

Gheorghe Muscalu a precizat că a venit cu un program în care şi-a propus eficientizarea activităţii pe justiţie şi întărirea rolului CSM, apropierea justiţiei de oameni şi crearea unui sistem funcţional "în interesul şi pentru cetăţean şi nu împotriva cetăţeanului".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici