Gheorgheni: Referendum pentru autonomie, în ziua alegerilor

Consiliul Local din oraşul Gheorgheni, judeţul Harghita, a aprobat proiectul de hotărâre privind organizarea referendumului pentru autonomia Ţinutului Secuiesc în data de 30 noiembrie, concomitent cu alegerile parlamentare.

47 afișări
Imaginea articolului Gheorgheni: Referendum pentru autonomie, în ziua alegerilor

Gheorgheni: Referendum pentru autonomie, în ziua alegerilor

Potrivit primarului oraşului, Mezei Janos, proiectul de hotărâre a fost aprobat, miercuri, cu unanimitate de voturi.

"Proiectul de hotărâre privind organizarea referendumului pentru autonomie a fost punct pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a CL şi a fost aprobat în unanimitate, deci, pe 30 noiembrie alegătorii vor vota şi pentru autonomia Ţinutului Secuiesc. Despre modul în care se va desfăşura referendumul vom discuta în perioada următoare, în primul rând cu Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) şi apoi cu CL" a declarat primarul din Gheorgheni, Mezei Janos.

Preşedintelui CNS din bazinul Gheorgheni, Arus Zsolt, a declarat că prin acest referendum se doreşte modificare limitelor teritoriale ale unor judeţe.

"Este vorba despre modificarea limitelor teritoriale ale unor judeţe, un act preliminar pentru a depune, din nou, în Parlamentul României, proiectul de lege pentru autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc. Pe buletinele de vot va figura o singură întrebare: «Sunteţi de acord cu modificarea limitelor administrative ale judeţului Harghita, după cum este prevăzut în proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc?»", a spus Arus Zsolt.

Preşedintele CNS din bazinul Gheorgheni a adăugat că referendumul, devenit oficial după aprobarea organizării acestuia de către CL, se va desfăşura concomitent cu alegerile parlamentare, în aceleaşi secţii de votare, dar în cabine şi urne special amenajate, altele decât cele pentru alegerile generale, pe baza listelor de alegători.

"De data aceasta referendumul este oficial, pentru că a fost votat de CL. Trebuie, însă, să aşteptăm reacţia Prefecturii. Noi spunem că este perfect legal, dar s-ar putea ca Prefectura să găsească ceva ca să îl împiedice", a spus Arus.

Reprezentanţii Compartimentului privind legalitatea actelor din cadrul Prefecturii Harghita au afirmat, joi, că hotărârea CL Gheorgheni privind organizarea referendumului pentru autonomia Ţinutului Secuiesc nu a ajuns încă la ei, dar că termenul prevăzut de lege este de zece zile după adoptare.

Ei au mai spus că juriştii din cadrul compartimentului vor analiza hotărârea şi vor decide asupra modificării sau revocării hotărârii CL Gheorgheni.

Potrivit proiectului de hotărâre privind organizarea referendumului local în vederea consultării cetăţenilor din localităţile din secuime, cetăţenii vor fi chemaţi să se pronunţe prin DA sau NU la întrebarea: "Sunteţi de acord cu modificarea delimitării teritoriale a judeţului ... conform iniţiativei legislative «Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc» , în vederea înfiinţării unităţii administrativ teritoriale autonome Ţinutul Secuiesc, şi cu apartenenţa comunei (oraşului) ... la această unitate administrativ teritorială?".

Acest proiect, propus de Comisia Permanentă a Consiliului Naţional Secuiesc, prevede că referendumurile locale se vor organiza în 30 noiembrie, ziua alegerilor generale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici