Ghinea, despre taxa pe soare: Când are chef, guvernul Nicu - Marcel poate taxa

Coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR Cristian Ghinea susţine că ordonanţa cu taxa pe soare a fost publicată în Monitorul Oficial. Au schimbat „guvernul taxează” cu „guvernul poate taxa”, susţine el.

427 afișări
Imaginea articolului Ghinea, despre taxa pe soare: Când are chef, guvernul Nicu - Marcel poate taxa

Ghinea, despre taxa pe soare: Când are chef, guvernul Nicu - Marcel poate taxa

„Nu vă bucuraţi pentru că progresul este minor: în orice moment, când are chef, guvernul Nicu - Marcel poate taxa, cum şi scrie. Şi o poate face fără să mai consulte pe nimeni, fără să informeze în prealabil, pentru că există deja cadrul legislativ care permite. Altfel, asta arată cât de stupid e tot Sistemul. Văd de ieri diverşi <experţi> care sar să apere ideea lui Virgil Popescu că ne obligă directiva”, susţine Cristian Ghinea.

El spune că va face o interpelare la ANRE „să ne explice ce urmează după <poate> în lege”.

„Directiva nu este text de lege. Directiva dă nişte cadre generale în care statul membru se încadrează. Doar Regulamentele europene sunt texte direct aplicabile (regulamentul PNRR, de pildă - am făcut PNRR direct pe regulamentul european, nu a fost încă o lege naţională). Directivele nu sunt însă aşa. Directivele trebuie transpuse prin legi naţionale. Transpuse înseamnă că le iei şi le interpretezi, adaptezi. S-au obişnuit guvernanţi leneşi să ia copy paste şi asta are efecte absolut bizare. Cum e aici”, mai arată Ghinea.

Conform acestuia, Directiva este una pentru protecţia prosumatorilor şi ea spune că aceştia au dreptul de a nu fi taxaţi, dar, dacă statul membru vrea, atunci o poate face în anumite condiţii.

„Hai să fac o comparaţie. E ca şi cum un alcoolic se duce la doctor şi ăla îi zice: bă, nu mai ai voie să bei, ai înţeles? Nu ai voie, clar? Dar dacă nu te poţi abţine, atunci măcar bea doar vodcă şi nu dimineaţa, da? Şi ăla se duce la cârciumă şi zice: bă, mă obligă doctorul să beau vodcă seara. Virgil zice: ne obligă UE să taxăm, noi nu vrem, nici vorbă. Deci suntem în situaţia în care Virgil nu vrea, Marcel nu vrea, UE nu vrea, nimeni nu vrea să taxeze autoconsumul prosumatorilor şi totuşi se întâmplă”, mai susţine Cristian Ghinea.

Ministrul Energiei Virgil Popescu a anunţat marţi seara că ordonanţa aflată în centrul unei dezbateri în ultimele zile cu privire la taxarea prosumatorilor de energie electrică a fost publicată în Monitorul Oficial.

Acesta susţine că în ordonanţă scrie negru pe alb: „Autorităţile administraţiei publice centrale şi ANRE pot aplica taxe şi tarife nediscriminatorii şi proporţionale....”.

„Nu este prevăzută nicio obligativitate! P.S. USR şi AUR au minţit, din nou, cot la cot!”, a transmis Virgil Popescu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici