Gorghiu, despre modificările aduse legii pensiilor speciale: Vom avea cât de curând un vot

Comisiile din Senat ar putea da raport marţi pe proiectul de lege referitor la pensiile speciale, după decizia CCR, spune ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu: „Vom avea cât de curând, sper eu, în procedură accelerată, şi un vot în Senat”.

641 afișări
Imaginea articolului Gorghiu, despre modificările aduse legii pensiilor speciale: Vom avea cât de curând un vot

Alina Gorghiu a anunţat după şedinţa conducerii PNL că la nivelul coaliţiei şi al liderilor celor două partide s-a decis „să intrăm cu amendamentele la pensiile de serviciu în procedură parlamentară, după decizia CCR”.

„Astăzi, cel mai probabil în cursul acestei după-amiezi, vor ajunge amendamentele formulate de Guvern, prin Ministerul Muncii, cu toată expertiza pe care noi, ca minister al Justiţiei, am pus-o la dispoziţie, pentru a fi îndeplinite rigorile din motivarea CCR, vor fi prezentate comisiilor, cele două comisii raportoare din Senatul României mâine, la ora 10.00, au programată o şedinţă comună şi sperăm ca, după dezbaterile care vor avea loc (..) vom avea cât de curând, sper eu, în procedură accelerată, şi un vot în Senat”, spune Alina Gorghiu.

Ministrul a precizat că aspectele care au rămas în discuţie, ca urmare a deciziei CCR, au fost dezbătute cu reprezentanţii Comisiei Europene, pe baza raportului întocmit de Banca Mondială.

„Decizia CCR ne direcţionează destul de limitat şi ne imprimă direcţia. Se face o raportare a bazei de calcul la o medie a indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor din ultimele 48 de luni, înainte de data pensionării. CCR ne-a dirijat cât mai aproape de ultima lună, noi am încercat această variantă de mijloc care sper să fie în acord cu decizia”, a arătat Gorghiu.

„Am încercat, ca valoare de principiu, să găsim un echilibru între solicitările pe care Comisia Europeană le-a făcut şi maniera în care CCR a motivat decizia. (..) Spaţiul foarte mult de manevră nu am avut”, a spus ministrul.

Alina Gorghiu a precizat că magistraţii sunt singura categorie prevăzută cu garanţii constituţionale atunci când vine vorba de PNRR.

„Justiţia în România trebuie făcută cu resursă umană, nu putem să legiferăm dacă de mâine vor pleca toţi la pensie pentru că Justiţia nu produce bani la bugetul statului ci trebuie să producă dreotate în societate. (..) Eu consider că această formă este îmbunătăţită şi răspunde rigorilor Curţii. Vom discuta ulterior dacă vreun titular al acestui atribut de sesizare la Curte va decide să facă demersul”, a mai spus Gorghiu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici