Gorghiu: Discuţiile privind Codul Fiscal trebuie să fie publice

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu spune că invitaţia PNL la consultări a primit răspuns favorabil din partea liderilor UDMR, UNPR, PSD şi ALDE şi că este de acord cu propunerile UNPR şi PSD ca discuţiile să fie mai întâi pe Codul Fiscal şi cu specialiştii, arătând că acestea trebuie să fie publice.

167 afișări
Imaginea articolului Gorghiu: Discuţiile privind Codul Fiscal trebuie să fie publice

Gorghiu: Discuţiile privind Codul Fiscal trebuie să fie publice

"Pentru prima oară după 1989, politicieni din toate partidele importante se vor aşeza la aceeaşi masă pentru a discuta despre proiectele importante ale României. Am propus şase teme de importanţă naţională care nu au o încărcătură doctrinară, deci pot face obiectul unei înţelegeri între partide, indiferent de orientarea lor politică (...)Mă bucur că iniţiativa noastră a primit un raspuns favorabil din partea liderilor politici. Le mulţumesc, în acest sens, preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, preşedintelui UNPR, Gabriel Oprea, preşedintelui PSD, Liviu Dragnea şi copreşedintelui ALDE, Călin Popescu Tăriceanu", scrie pe Facebook, Alina Gorghiu.

Ea a arătat că aceste discuţii vor porni de la Codul Fiscal, aşa cum a propus UNPR şi că este de acord şi cu PSD ca, în primă fază, să fie discuţii cu specialiştii partidelor, urmând să fie finalizat calendarul tutuor consultărilor.

"Vom demara aceste discuţii de la o temă de actualitate, noul Cod Fiscal, aşa cum a propus UNPR. Sunt de acord şi cu propunerea PSD, ca într-o primă fază să facem o discuţie la care să participe specialiştii partidelor", a menţionat Gorghiu.

Liderul PNL a mai spus că, în a doua etapă, partidele vor decide ce soluţie va fi adoptată pentru Codul Fical şi ce majorări de salarii în sectorul bugetar pot fi efectuate în acest moment.

"În a doua etapă, liderii formaţiunilor politice vor decide, pe baza discuţiilor de specialitate, ce soluţie va fi adoptată. Codul Fiscal este doar o parte din asigurarea macrostabilităţii economice a României. Trebuie să stabilim, de asemenea, în corelare cu noul Cod fiscal, ce majorări de salarii în sectorul bugetar pot fi efectuate în acest moment. Ulterior, sper să putem înainta şi cu celelalte puncte de pe agenda înaintată de PNL care, fireşte, poate fi completată la cererea partidelor care vor participa la dezbateri", a arătat Gorghiu.

Ea a menţionat şi faptul că discuţiile trebuie să aibă un caracter public şi nu crede că vreun partid din cele care au răspuns iniţiativei PNL va refuza transparenţa.

"Toate aceste discuţii trebuie să aibă un caracter public. Nu cred, de altfel, că vreun partid din cele care au răspuns iniţiativei PNL va refuza transparenţa. Nu a fost încă finalizat calendarul tuturor consultărilor, dar acestea sunt detalii tehnice care vor fi, cu siguranţă, stabilite în perioada următoare", a conchis Gorghiu.

PNL a propus consultări pe şase teme: stabilitatea macroeconomică (Codul Fiscal şi legea salarizării, în special) absorbţia fondurilor europene, dezvoltarea infrastructurii şi investiţiile publice, reforma administraţiei publice, aderarea la spaţiul Schengen şi pregătirea agendei pentru preluarea în 2019 a preşedinţiei Consiliului UE.

Ulterior, şi UNPR a lansat o invitaţie la consultări privind Codul Fiscal, iar discuţiile ar urma să aibă loc în jurul datei de 17 august. Premierul Victor Ponta a susţinut forma actuală a legii, dar nu a făcut niciun fel de precizări referitoare la participarea la consultări între partidele parlamentare.

În perioada 24-26 august, Parlamentul se va reuni într-o sesiune extraordinară pentru a discuta cererea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a Codului Fiscal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici