Gorghiu: E nevoie de mai mult pentru a stopa fenomenul violenţei, mai ales cel al violenţei domestice

  • E nevoie de mai mult pentru a stopa fenomenul violenţei, mai ales cel al violenţei domestice, afirmă ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu.
  • E necesară o cooperare consolidată între autorităţi şi societatea civilă pentru că aşa apar rezultatele palpabile în combaterea violenţei, spune ministrul.
Urmărește
101 afișări
Imaginea articolului Gorghiu: E nevoie de mai mult pentru a stopa fenomenul violenţei, mai ales cel al violenţei domestice

Gorghiu:E nevoie de mai mult pentru a stopa fenomenul violenţei, mai ales cel al violenţei domestice

„Sunt multe provocări în societatea românească şi e bine să discutăm despre ele ! Una dintre cele mai dureroase rămâne, evident, violenţa domestică, coşmarul de acasă. Locul care ar trebui să fie cel mai sigur pentru orice membru al familiei”, spune Alina Gorghiu, într-un mesaj transmis la Reuniunea internaţională cu tema „Violenţa Domestică – o vulnerabilitate pentru societatea actuală?!”, organizată de Asociaţia D.A.R. (Dăruire, Apreciere, Responsabilitate).

Ea anunţă că în ultimii şase ani au fost peste 288.000 de plângeri pentru violenţă domestică şi violuri în cuplu, dintre care peste 100.000 de fapte de violenţă domestică sesizate numai pentru anul trecut.

„Statistica pe anul în curs ne arată că situaţia rămâne gravă. (...) Sunt încă mulţi copii, multe femei, chiar şi bărbaţi victime ale violenţei domestice care, de frică, de jenă, de ruşine, din neştiinţă că avem legi care îi pot proteja, nu reclamă. De aceea, fac apel la fiecare victimă a violenţei să aibă curaj, să aibă tăria să sesizeze organele competente, ONG-urile de profil, de lucrul care li se întâmplă. Nu rataţi şansa de a ieşi din cotidianul în care, acasă, domneşte legea pumnului. Nu aceasta e normalitatea. Protejaţi-vă, vă rog, viitorul dumneavoastră, viitorul copiilor dumneavoastră. Pentru că, nimic nu garantează că victima nu poate ajunge ea, în timp, la comportamente violente. Am spus şi o mai spun: e nevoie de mai mult pentru a stopa fenomenul violenţei, mai ales cel al violenţei domestice. Trebuie să înţelegem că e nevoie de o cooperare consolidată între autorităţi şi societatea civilă pentru că aşa apar rezultatele palpabile în combaterea violenţei”, adasugă ministrul Justiţiei.

Ea afirmă că „violenţa domestică este vulnerabilitate pentru societatea noastră”.

„Dar violenţa nu e numai în familie. O vedem pe stradă, şi cel mai recent caz al bărbatului ucis în bătaie în Parcul Crângaşi, o vedem în şcoli, în mediul online. Şi vă reamintesc aici că Ordinul de protecţie extins, iniţiativa noastră, a Justiţiei, este lege şi va intra în vigoare la sfârşitul lunii august. Ordinul de protecţie provizoriu şi ordinul de protecţie vor putea fi emise pentru toate victimele, pentru toate formele de violenţă fizică dar şi psihică: de la hărţuire online, cyberbullying, hate speech, pornografie infantilă. Indiferent dacă agresorul este membru de familie sau nu. Avem, de asemenea, un mecanism de acordare a voucherelor pentru victimele infracţiunilor, care acoperă hrană, cazare, medicamente şi acest mecanism este funcţional. Vorbim despre un ajutor financiar rapid, 5 salarii minime brute (16.500 lei). Vă cer să-mi daţi suportul în promovarea lui, pentru că sunt victime ale violenţei care nu ştiu că există acest mecanism şi că pot apela la el! Violenţa nu e doar domestică, nu trebuie trecută sub tăcere. Nici ignorată. Trebuie să implementăm instrumente noi necesare pentru a o putea combate eficient. Şi vă asigur că veţi avea o uşă deschisă la toate instituţiile statului, pentru a combate împreună acest fenomen”, încheie Gorghiu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici