Gorghiu: În ultimul an avem 1.000 de fugari întorşi în România

  • Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat, miercuri, că în ultimul an au fost întorşi în ţară 1.000 de fugari, pentru ei fiind alocat un buget de 10 milioane de lei.
  • În cazul fostului primar Cătălin Cherecheş, Gorghiu a spus că este optimistă că va fi extrădat.
148 afișări
Imaginea articolului Gorghiu: În ultimul an avem 1.000 de fugari întorşi în România

Gorghiu: În ultimul an avem 1.000 de fugari întorşi în România

„Ministerul Justiţiei este activ atunci când primim informaţii: statele europene, statele din afara Uniunii Europene ne comunică locallizarea respectivei persoane şi atunci instanţa din România elaborează toată documentaţia şi noi o comunicăm statului din care vrem să extrădăm sau vrem să punem în executare mandatul european de arestare. Respectivele state, de cele mai multe ori, ne cer condiţiile din penitenciare”, spune Alina Gorghiu, întrebată despre modul în care Ministerul Justiţiei procedează pentru aducerea în ţară a fugarilor.

Potrivit acesteia, în ultimii ani, România îndeplineşte standardele pe care le impune UE în privinţa condiţiilor din penitenciare.

După ce sunt transmise informaţiile privind condiţiile, instanţa din statul respectiv ia act şi decide.

„Avem în ultimul an de zile 1000 de fugari întorşi în România. Este un buget alocat acestor fugari de 10 milioane de lei (...) pentru a-i aduce înapoi, o sumă foarte mare din punctul meu de vedere. Este şi motivul pentru care avem în transparenţă acel proiect pe care eu îl consider foarte important şi de bun simţ indiferent ce ar spune unii şi alţii. Dacă au avut bani să fugă din România, când se întorc e nefiresc ca statul român să plătească cheltuiala pentru întoarcerea în sistemul penitenciar pentru a executa pedeapsa. Atunci scoţi tu, fugar, din buzunar, banii pe care statul român îi cheltuie cu întoarcerea”, a precizat Gorghiu.

Cazul primarului Cherecheş, în desfăşurare

Despre cazul fostului primar Cătălin Cherecheş, Alina Gorghiu a spus că este optimistă că acesta va ajunge în sistemul penitenciar din România.

„Este în procedură. Ne-au solicitat informaţii legate de penitenciare, de condiţii, informaţii despre hotărârea definitivă care este executorie în ciuda unei căi de atac extraordinare pe care fugarul condamnat a formulat-o. Urmează să fim înştiinţaţi de ulterioarele termene. Eu sunt optimistă pentru că gradul de predare din Germania, din Marea Britanie, din Franţa a fost spre 100%”, a precizat ministrul Justiţiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici