Gorghiu: PNL susţine eliminarea programului Prima Casă de sub incidenţa legii dării în plată

PNL va vota legea dării în plată, susţinând eliminarea programului Prima Casă de sub incidenţa acesteia şi renunţarea la plafonul de 150.000 de euro, a anunţat luni copreşedintele PNL Alina Gorghiu, afirmând că liberalii şi-au schimbat poziţia privind Prima Casă pentru a-i proteja pe consumatori.

2009 afișări
Imaginea articolului Gorghiu: PNL susţine eliminarea programului Prima Casă de sub incidenţa legii dării în plată

Gorghiu: PNL susţine eliminarea programului Prima Casă de sub incidenţa legii dării în plată (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Vom vota această lege în Camera Deputaţilor. Intră în procedură parlamentară în Comisia juridică.(...) Suntem pentru eliminarea plafonului stabilit în Senat, pe un motiv pe care l-am spus public (…), este un plafon care stabileşte o disciminarea foarte clară şi temerea noastră că această lege va fi atacată la CCR, în baza acestui articol, este reală", a declarat copreşedintele PNL Alina Gorghiu.

Ea a mai spus că PNL va susţine eliminarea programului Prima Casă de sub incidenţa legii dării în plată.

Întrebată de ce partidul s-a răzgândit în privinţa Prima Casă, Gorghiu a afirmat că liberalii nu doresc să pună în pericol "securitatea consumatorului".

''Am discutat cu specialiştii din cadrul partidului şi tocmai pentru a nu exista niciun fel de suspiciune că vor fi prejudiciaţi cei care apelează la Programul Prima casă şi cei care vor vrea să apeleze la acest program din pricina unui comportament nu foarte elegant al băncilor, am decis să punem înaintea oricărui lucru securitatea consumatorului, pentru a nu fi supus unor presiuni sau unor riscuri ulterioare în cazul în care băncile din România decid să îşi pună în aplicare într-un fel sau altul, nu le-aş spune ameninţări, dar lucrurile expuse public, ca să fiu elegantă până la capăt", a răspuns Gorghiu.

Întrebată dacă răspunsul lui Dacian Cioloş a influenţat decizia liberalilor, copreşedintele PNL a afirmat că obiectivul reglementării este împărţirea riscului între bancă şi consumator.

''Poziţia PNL se bazează pe calcule care ţin de avantaje în favoarea consumatorului. Miza noastră nu este să facem o lege care să rămână fără conţinut sau să prejudicieze în vreun fel consumatorul. Obiectivul care a stat la baza reglementării a fost împărţirea riscului între bancă şi clientul băncii. Este prima dată când se discută acest lucru şi prin modificările pe care le aducem mai tăiem puţin din poziţia de forţă pe care sistemul bancar a instituit-o în România", a explicat Gorghiu.

Copreşedintele PNL a mai precizat că legea dării în plată este o soluţie de mijloc.

"Este o soluţie de mijloc care aduce mult mai mult bine şi mult mai multă securitate pentru consumatorii din România . Pe viitor dacă vom ajunge la concluzia că se impun şi alte modificări sigur de vom face", a subliniat Alina Gorghiu.

PNL va susţine, în continuare, ca legea dării în plată să se aplice contractelor în derulare.

"Se va păstra poziţia PNL că legea se aplică tuturor contractelor în derulare. Nu vorbim de retroactivitate, exclus, vorbim despre efectivitatea legii din momentul publicării în Monitorul Oficial. (...) Această lege se va aplica celor care sunt titulari pe contract, deci, celor care au casa ca şi locuinţă. Eliminăm din noţiunea de consumator absolut orice idee de speculă sau orice idee de profit pe care unul sau altul ar fi vrut să le obţină", a conchis Gorghiu.

Executivul a cerut modificarea legii dării în plată, arătând în punctul de vedere transmis Camerei Deputaţilor că, în forma actuală, legea prezintă riscul unor vicii de neconstituţionalitate, poate afecta dreptul la proprietate, poate duce la falimentul unor instituţii de credit, generând dezechilibre.

Astfel, Guvernul a solicitat amendarea legii în sensul în care programul "Prima Casă" să fie exclus de la prevederile actului normativ, aplicarea legii să se facă numai în ceea ce priveşte bunurile imobile cu destinaţie de locuinţe, excluzând terenurile şi clădirile comerciale, coroborat cu instituirea unor condiţii care să fie îndeplinite cumulativ pentru stingerea creanţei şi accesoriilor acesteia prin procedura dării în plată (impunerea unui prag maximal pentru valoarea creditului), precum şi aplicarea legii doar persoanelor fizice care au calitatea de "consumator" aşa cum este definită de legislaţia în vigoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici