Gorghiu, scrisoarea deschisă către Iohannis în care cere reexaminarea legii privind alegerile în PE

Vicepreşedintele Senatului Alina Gorghiu i-a transmis o scrisoare deschisă lui Klaus Iohannis, în care îi cere acestuia să trimită Parlamentului spre reexaminare un proiect care amendează legislaţia electorală cu privire la reprezentarea femeilor şi bărbaţilor pe liste la alegerile europarlamentare.

187 afișări
Imaginea articolului Gorghiu, scrisoarea deschisă către Iohannis în care cere reexaminarea legii privind alegerile în PE

Gorghiu, scrisoarea deschisă către Iohannis în care cere reexaminarea legii privind alegerile în PE

"Recent Parlamentul a dezbătut un proiect de lege prin care a fost amendată legislaţia electorală (PL-x nr. 427/2018-Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală). Printre actele normative modificate se numără şi Legea nr.33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European (republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I,nr.627 din 31 august 2012).

Una dintre problemele asupra căreia societatea românească era îndreptăţită să aştepte ca modificările aduse legii să marcheze elemente de progres era cea a reprezentării echilibrate de gen pe listele electorale ale partidelor politice.În cursul dezbaterii din Senat a fost posibil să se ajungă la o soluţie în măsura în care a fost adoptată o formă prin care vechea prevedere care stabilea că listele electorale vor fi întocmite ”astfel încât să asigure reprezentarea ambelor sexe” a fost înlocuită cu aceea că listele ”se întocmesc astfel încât să asigure reprezentarea ambelor genuri, în proporţie de cel puţin 30% din candidaturile înscrise.”", precizează Alina Gorghiu, în scrisoarea transmisă şefului statului, potrivit unui comunicat de presă al PNL, remis, vineri MEDIAFAX.

Senatorul PNL spune că modificările aduse Parlament în această zonă prefigurează un regres în domeniu, cerându-i preşedintelui Iohannis să nu promulge proiectul de lege, ci să îl retrimită Parlamentului spre reexaminare.

"Din păcate, în cursul dezbaterii în Camera Deputaţilor opinia majoritară a fost radical diferită faţă de cea a Senatului astfel încât a fost adoptat amendamentul de a se renunţa nu doar la forma adoptată de Senat dar chiar şi la forma iniţială a articolului respectiv. Proiectul de lege a primit marţi, 18 decembrie a.c., votul final în Camera Deputaţilor deşi prin aceste modificări se prefigurează un regres evident în acest domeniu.

Angajamentul dumneavoastră în sensul unei legislaţii progresiste în toate domeniile este unul cunoscut de mult timp. De aceea vă adresez rugămintea de a aprecia asupra oportunităţii de formulare a unei Cereri de reexaminare asupra proiectului de lege amintit, pentru a da astfel şansa unei noi dezbateri în urma căreia să se ajungă la o soluţie legislativă prin care să creeze premise mai bune pentru participarea femeilor la viaţa publică", a conchis Gorghiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici