Gorghiu sfidează CSM şi merge pe mâna Mihaielei Iorga Moraru şi a lui Remus Iulian Popa

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a decis să continue procedura privind numirea procurorilor în funcţii de conducere prin transmiterea către preşedintele României a propunerilor Mihaielei Iorga Moraru şi a lui Remus Iulian Popa, deşi cei doi au primit aviz negativ de la CSM.

384 afișări
Imaginea articolului Gorghiu sfidează CSM şi merge pe mâna Mihaielei Iorga Moraru şi a lui Remus Iulian Popa

Gorghiu sfidează CMS şi merge pe mâna Mihaielei Iorga Moraru şi a lui Remus Iulian Popa

Cu privire la propunerile de numire în funcţii de conducere a procurorului Mihaiela Iorga Moraru şi a procurorului Remus Iulian Popa, Secţia de procurori a emis avize negative.

Astfel, la sediul Ministerului Justiţiei s-a desfăşurat, miercuri, un nou interviu cu cei doi candidaţi, în cadrul căruia au fost avute în vedere şi aspectele reţinute în avizele Consiliului Superior al Magistraturii.

„După finalizarea interviului, au avut loc consultări extinse privind modul în care fiecare dintre candidaţi şi-a susţinut candidatura, în considerarea rolului membrilor comisiei de a o sprijini pe ministra justiţiei în desfăşurarea acestuia. În urma interviului desfăşurat la data de 10.01.2024 şi după analiza întregii proceduri de selecţie, ministra justiţiei a decis să continue procedura prin transmiterea către Preşedintele României a propunerilor de numire în funcţiile de conducere ale celor doi candidaţi. Doamna procuror Moraru Iorga Mihaiela are o solidă experienţă profesională, este specializata în combaterea infracţiunilor de corupţie, cu activitate îndelungată în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Proiectul său de management este compatibil cu viziunea de dezvoltare şi cu liniile de acţiune instituţională ale procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, oferind elemente de instrumentar managerial apte sa asigure atingerea obiectivelor generale asumate şi, în special, consolidarea luptei împotriva corupţiei. Domnul procuror Popa Remus-Iulian este un procuror cu o experienţă multilaterală şi recunoscută în mediul profesional din care provine, îmbină complementar pregătirea profesională şi cunoştinţele de management judiciar, conştientizând necesitatea adaptării Secţiei la continua evoluţie a infracţionalităţii, importanţa recuperării produsului infracţional, a digitalizării şi cooperării interinstituţionale”, transmite Ministerul Justiţiei.

Astfel, Gorghiu a decis că ambii procurori deţin „calităţile profesionale şi personale apte să contribuie la eficientizarea activităţii structurilor de parchet pentru a căror conducere au candidat”.

Astfel, potrivit prerogativelor legale, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a transmis joi preşedintelui României, Klaus Werner Iohannis, propunerile pentru funcţiile de conducere. A fost propusă Mihaiela Iorga Moraru în funcţia de procuror-şef al Secţiei de combatere a corupţiei în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie; Remus-Iulian Popa în funcţia de procuror-şef al Secţiei de urmărire penală în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Procedura de selecţie în vederea formulării către preşedintele României a unor propuneri de numire în funcţii de conducere din cadrul parchetelor a fost demarată în data de 4 septembrie 2023. În derularea procedurii, în perioada 6 – 16 noiembrie 2023 la sediul Ministerului Justiţiei s-au desfăşurat interviuri cu candidaţii care au îndeplinit condiţiile prevăzute de lege pentru participarea la selecţie. La data de 28 noiembrie Alina Gorghiu a înaintat Consiliului Superior al Magistraturii propunerile în vederea emiterii de către Secţia de procurori a avizului. Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a emis avize pozitive pentru procurorii Antonia-Eleonora Constantin, Cristina – Daniela Balcan, Adrian-Cornel Nicolau, Adrian-Petre Todoran, Marinela mincă şi Ionuţ Ardeleanu, astfel încât ministrul justiţiei a continuat procedura prin transmiterea către preşedintele României a propunerilor de numire în funcţiile de conducere, iar la data de 3 ianaurie 2024 au fost publicate în Monitorul Oficial decretele de numire în funcţie a acestor procurori.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici