NEWS ALERT  Grevă generală. De mâine nu se face şcoală după ce negocierile dintre guvern şi sindicatele din educaţie au eşuat

  • Sindicaliştii din educaţie au declarat că greva generală va debuta de luni, 22 mai 2023, pe termen nedefinit.
  • Negocierile dintre guvernul Ciucă şi sindicatele au eşuat.
  • Şcolile nu se închid, elevii vor fi prezenţi în sălile de clasă.
  • Lider sindical: "Cu certitudine vă spunem că pe această ofertă mâine va fi grevă generală!"
3260 afișări
Imaginea articolului Grevă generală. De mâine nu se face şcoală după ce negocierile dintre guvern şi sindicatele din educaţie au eşuat

Sursa Foto - Facebook

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater” au participat la negocieri cu guvernul premierului Nicolae Ciucă. 

"Profesorii vor trebui să primească din partea executivului o soluţie care să fie credibilă. Noi o să le punem la dispoziţie exact comunicatul care pleacă din partea Guvernului, acest comunicat va ajunge în toate organizaţiile noastre iar membri noştri de sindicat se vor pronunţa. Dar cu certitudine vă spunem că pe această ofertă mâine va fi grevă generală! (...) Eu mi-aş fi dorit, şi este dorinţa tuturor celor care lucrează în sistem, să nu fie această grevă generală. Nu noi ne-am dorit-o, am fost obligaţi să ajungem aici, este un cumul de mulţumiri iar durata lor va depinde strict de răspunsul pe care îl va avea guvernul, nu de tipul acestor declaraţii, ci de dorinţa colegilor noştri", a declarat Marius Nistor, lider sindical.

Reprezentanţii sindicatelor susţin că negocierile au eşuat, iar greva generală va debuta de luni, 22 mai 2023. Peste 150.000 de angajaţi din educaţie vor intra de mâine în grevă.

Şcolile nu se închid, iar elevii şi profesorii vor fi prezenţi în sălile de clasă. Însă nu se vor desfăşura cursuri şi evaluări în regim normal. 

Profesorii, chiar dacă nu îşi vor desfăşura cursurile, vor fi obligaţi să-i supravegheze pe elevi. 

Cât timp se desfăşoară greva generală, nu se predă, nu se ascultă, nu se pun note.

Reprezentanţii sindicali le-au recomandat parinţiilor să îşi ţină copiii acasă deoarece în multe şcolile, unde procentul profesorilor ce participă la grevă este mare, nu av avea cine să îi supravegheze.

Guvernul Ciucă a discutat cu sindicatele din educaţie despre stimulente financiare pentru profesori, majorarea salariilor pentru personalul nedidactic şi elaborarea unei noi legi a salarizării până la 15 iulie. Guvernul a reiterat că educaţia este prioritatea sa şi a promis să continue dialogul cu partenerii sociali. Guvernul vrea să rezolve problemele din sistemul de învăţământ şi să elimine inechităţile din legea actuală.

Reprezentanţii Guvernului au propus stimulente financiare pentru debutanţi si cadrele didactice titulare din unităţile de învăţământ aflate în zone defavorizate.

Totodată, Guvernul şi-a menţinut angajamentul de a majora salariile până la maximul grilei personalului nedidactic inclus Anexa 8, în completarea aplicării Legii salarizării nr. 153. Această măsură, care vizează creşterea veniturilor, va fi extinsă şi pentru celelalte categorii de salariaţi din Anexa 8.

„Guvernul îşi asumă ca Educaţia să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare şi în eliminarea inechităţilor din legea salarizării. În acest sens, va fi asumat un calendar astfel încât până la data de 15 iulie la nivelul Ministerului Muncii să fie finalizat proiectul noii legi a salarizării, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 Septembrie a.c. să poată fi înaintat Parlamentului României pentru aprobare.

Guvernul va continua dialogul cu reprezentanţii sindicatelor din educaţie, pentru definitivarea pachetului legislativ, care va oferi garanţiile că Educaţia rămâne prioritate pentru actuala coaliţie de guvernare”, informează Guvernul.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici